Юні історики у Музеї Миколи Лисенка

Юні історики у Музеї Миколи Лисенка Вихованці відділення історії взяли участь урочистому заході, що був присвячений 100-й річниці американської прем’єри «Щедрика» Миколи Леонтовича, під час якого відбулося програвання унікальної платівки з нью-йоркським записом пісні (Brunswick, 1922).

З виступу  дослідниці історії «Щедрика», засновниці Інституту Леонтовича, наукової співробітниці Інституту української археографії та джерелознавства імені М. Грушевського НАН України Тіни Пересунько, котра привезла грамофонний раритет з Нью-Йорка,  присутні дізналися коли та за яких обставин було здійснено перший грамофонний запис «Щедрика» у США, як пісня була сприйнята під час прем’єри у Карнегі Гол, коли з’явилася колядка «Carol of the Bells» і як уже американізований шедевр Миколи Леонтовича привласнював собі за океаном «русский мир».

 "Це  унікальний раритет з історії української культурної  дипломатії, – зазначила дослідниця, – адже 100 років тому "Щедрик" став не тільки перлиною світових гастролей хору Олександра Кошиця, але й дипломатичним інструментом боротьби Української Народної Республіки за незалежність від Росії. Сьогодні маємо повертати український бренд всесвітньовідомої мелодії й цим розповідати світові історію понад 100-річної боротьби України за незалежність".

Вперше у Києві ми побачили оригінал партитури Carol of the Bells (Нью-Йорк, Carl Fischer Music, 1936 рік) та почути найстаріші грамофонні записи української колядки у виконанні найвідоміших американських музикантів: Westminster Choir (1941 р.), Fred Waring and his Pennsylvanians (1942 р.), Robert Show Chorale (1946 р.) New York Philharmonic (1956 р.) тощо. А ще: побачити копію концертного буклета з прем’єри «Щедрика» у Карнегі Гол (5 жовтня 1922 року) та партитуру першої англомовної версії української колядки – пісню «The Bluebirds» (Нью-Йорк, Witmark&Sons, 1933 рік). Ці раритети надав для тимчасового експонування колекціонер і дослідник Анатолій Паладійчук.

Композицію «Щедрик» Миколи Леонтовича планують внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Також учасники заходу ознайомились з експозицією музею Миколи Лисенка, де проходив захід.

Версія для друку Опубліковано: 13 Жовтня 2022