Україна відзначає День Державності

Україна відзначає День Державності Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви відзначають День Хрещення Руси–України та вшановують пам’ять одного з перших своїх державотворців — святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського. 

Спадкоємцями Київської держави тих часів Україна вважає:

Галицько-Волинське князівство,

Українську козацьку державу,

Українську Народну Республіку,

Західноукраїнську Народну Республіку,

Українську Державу,

Карпатську Україну

сучасну незалежну Україну, яка відновила державність Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, що був схвалений 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням.

День Української Державності ‒ це можливість для кожного українця згадати історію своєї країни, повну боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити. Бажаємо всім українцям відчувати приналежність до української родини, де б ви не були. Бути собою у Львові, Києві, Херсон, Одесі, Харкові. Бути українцем в Польщі, Німеччині, Італії чи Америці. Говорити українською всюди, де її розуміють. Прославляти Україну там, де про неї мало знають. 

Вітаємо кожного українця з його святом, з Днем, який нагадує нам, що ми вільні, єдині та незалежні!

Версія для друку Опубліковано: 15 Липня 2024