Сад перемоги Київської МАН. Полуниця

Полуниця здавна вважалася лікувальною ягодою та згадувалась багатьох легендах. З часом наукові дослідження підтвердили, що полуниця - відмінний засіб проти головного болю, оскільки в ній знаходяться речовини, близькі до складу аспірину, що у полуниці міститься чимало антиоксидантів які запобігають виникненню найрізноманітніших проблем зі здоров'ям. Полуниця є відмінним детоксикантом, вона сприяє виведенню з організму шкідливих речовин і солей із суглобів, є прекрасним профілактичним засобом проти погіршення зору й таких очних дефектів, як сухість очей, вікова макулярна дегенерація, дегенерація оптичних нервів, схильність до інфекцій. Вживання полуниці сприяє уповільненню зростання ракових клітин. Завдяки вмісту магнію і калію, вона сприяє зниженню артеріального тиску. Полуниця особливо корисна людям похилого віку: вона омолоджує організм, поліпшує пам'ять, зупиняє старіння головного мозку і нормалізує роботу нервової системи. Високий вміст фолату й харчових волокон, повна відсутність жирів, великий набір антиоксидантів утворюють ідеальний комплекс, що зміцнює серцевий м'яз і знижує рівень холестерину у крові. Унікальні лікувальні властивості полуниці використовують для усунення кишкових розладів, при порушеннях обміну речовин, запальних процесах і навіть хронічних шкірних захворюваннях. Полуницю можна вживати хворим на цукровий діабет – вона знижує рівень цукру в крові. Однак полуницю не рекомендують вживати хворим на гастрит і виразкову хворобу. З великою обережністю слід ставитися до полуниці алергікам, оскільки ягода, завдяки пористій структурі накопичує пилок і провокує загострення хвороби.
А зараз трохи історії. Як розповідає легенда, змішувати полуницю з вершками додумався духівник англійського короля Генріха VIII, кардинал Томас Вулсі. Він багато чув про лікувальні властивості полуниці та й полюбляв експериментувати у себе на кухні.
Сьогодні полуниця з вершками – головні ласощі одного з найпрестижніших тенісних турнірів «Вімблдон». З першого турніру, що відбувся в 1877 році, глядачі приходили на корти з полуницею. А з 1970-го року на Вімблдоні почали пригощати полуницею з вершками.
І перші торти в історії були зроблені саме з полуниці. Американські індійці змішували ягоди з кукурудзяним борошном і запікали.
Крім вживання полуниці з вершками, її можна поєднувати з морепродуктами, птицею і сирами. Однією з найсмачніших страв вважається полуниця обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем. Існує також безліч салатних полуничних композицій, наприклад, з огірком, зеленою цибулею олією та кедровими горішками. Спробуйте додати полуниці до салату з руколою – не пошкодуєте.
У Середньовіччі полуницю вважали символом миру і процвітання, і Київська Мала академія наук бажає, щоб полуниця принесла мир та благоденство у кожну українську родину, в кожний український дім.
Миру і процвітання рідній Україні!