Сад Перемоги Київської МАН. Червона смородина

Сад Перемоги Київської МАН. Червона смородина Червона смородина вважається справжньою красунею. ЇЇ ягідки нагадують яскраві намистинки, збирані у гроно вони схожі на сережки з рубіном. Але вона відрізняється від багатьох інших ягід не тільки своїм виглядом, а й багатьма унікальними властивостями.

Акуратні кущі смородини з’явились на території України в 11 столітті. Вже в той час знахарі добре знали, якими лікарськими властивостями володіють плоди цієї рослини. У ній містяться органічні кислоти, цукри, набір вітамінів, антиоксиданти, клітковина, пектини, мінеральні елементи, каротин. Завдяки такому складу плоди, сік і листя рослини знайшли застосування в народній медицині. Смородина покращує роботу кишківника, має жарознижувальну властивість, повертає апетит, допомагає у профілактиці атеросклерозу, використовується як сечогінний і бактерицидний засіб. Червона смородина використовується в народній медицині, кулінарії та косметології. Корисні властивості мають не тільки ягода і сік, а й листя рослини. Вважається, що на червону смородину, на відміну від чорної, практично не зустрічається алергічних реакцій. У заморожених ягодах корисні властивості зберігаються.

В Саду Перемоги Київської МАН червону смородину вирощують:

Софія Максимівна Сивенко,  керівниця відділення історії

та

Валерія Євгеніївна Куць, вихованка відділення Екології та аграрних наук Київської МАН, учениця 11-го класу Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, срібна призерка ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2022, дипломантка ІІІ ступеня фінального етапу науково-технічного конкурсу «Еко-Техно Україна», співавторка наукової статті в The journal «World Science» (Warsaw, Poland), активна учасниця проєкту "МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО!"

 

 

Версія для друку Опубліковано: 19 Липня 2022