Римський статут та Міжнародний кримінальний суд

Римський статут та Міжнародний кримінальний суд Відділення філософії та суспільствознавства багато років плідно співпрацює з органом конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України – Конституційним Судом України. Тож наші вихованці мали можливість бути активними учасниками чергового просвітницького заходу «Міжнародний кримінальний суд. Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду», який провела суддя Конституційного Суду України Галина ЮРОВСЬКА.

21 серпня 2024 року Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, після набрання чинності якого, Україна стане 125-ю державою-учасницею.

Кожен злочин має бути розслідуваний, а винуватці притягнені до відповідальності. А особливо, якщо це – міжнародні злочини, злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини, злочин агресії.

Створення міжнародного суду, який би здійснював розслідування, міг би запобігати кривавим конфліктам та карати винуватців, остаточно було зафіксовано 17 липня 1998 року, ухваленням документа, який згодом дістане назву – Римський статут. Відбулось це на дипломатичній конференції в Римі.

Пані Галина розповіла про роботу міжнародних кримінальних трибуналів, про мотиви створення Міжнародного кримінального суду, шлях його створення, що підлягає класифікації як тяжкі злочини, що загрожують миру, безпеці та добробуту світу.

Безперечно цікаво та корисно було розібратись у структурі Міжнародного кримінального суду та юрисдикції, яка ділиться своєю чергою на просторову та часову; хто та як може подавати звернення до Міжнародного кримінального суду; як здійснюються розслідування.

Впевнені, що такі заходи є актуальними та потрібними. Вони відкривають ще більше можливостей перед нашими пошуковцями, такі як  занурення та усвідомлене вивчення різних галузей права, а допитливі вихованці відділення філософії та суспільствознавства продовжують набувати нові знання.

Щиро дякуємо Конституційному Суду України за запрошення, співпрацю, просвітництво та виховання юридичної культури в інтелектуальної молоді України.

Версія для друку Опубліковано: 23 Вересня 2024