МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО!

МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО! Анастасія Шпак запропонувала технологію одержання якісного молозива для збільшення чисельності поголів'я корів під час відновлення післявоєнної економіки.

Шпак Анастасія Володимирівна - учениця 10-го класу спеціалізованої школи I-III ступенів № 82 з поглибленим вивченням англійської мови ім. Т. Г. Шевченка; відділення Екології та аграрних наук Київської МАН.

«Не дивлячись на усі труднощі, що завдає війна, моя жага до досліджень та відкриттів не згасає, тому я продовжую працювати над своєю науковою роботою. Поради, що я висвітлюю у ній, будуть дуже актуальними у післявоєнний час. Сьогодні товаром першої необхідності, який майже неможливо знайти у магазині, стало молоко. Мабуть, лише втративши цей продукт з полиць, ми можемо оцінити його необхідність та незамінність у раціоні.

  Закінчиться війна й постане питання продовольчої безпеки держави. Почнеться відбудування економіки, продовжать розвиватися і сільські господарства, що спеціалізуються на розведенні великої рогатої худоби. Жодна війна не здатна спинити саму природу, тож на світ знов почнуть з'являтися телята, що обіцяють у майбутньому годувати нас якісною молочною продукцією. Через скорочення чисельності поголів'я корів у зв'язку з воєнними діями, з'явиться потреба у швидкому його відновленні. А цього неможливо буде досягти без високого рівня народжуваності й збереженості телят.

Для високої збереженості молодняку молочного періоду необхідно, щоб у господарствах було достатньо якісного молозива, для випоювання телят. Молозиво – це густа речовина жовтого кольору що містить багато імуноглобулінів, які, потрапляючи в організм теляти, формують його імунітет. Корова може давати молозиво тільки в перший день після отелення. Однак, у господарствах часто не вистачає молозива. Окрім того, у господарствах не використовувалося молозиво від первісток. Запропонована мною технологія одержання якісного молозива як від корів двох та більше лактацій, так і від первісток, призначена для наповнення банку молозива, що своєю чергою призводить до збереження молодняку молочного періоду вирощування на рівні 97-98%.

Я вірю у те, що ми – молоді науковці – обов’язково візьмемо участь у відновленні післявоєнної економіки!»

Версія для друку Опубліковано: 12 Березня 2022