Екскурсія юних економістів до Скарбниці Національного музею історії України

Екскурсія юних економістів до Скарбниці Національного музею історії України 30 вересня співробітники відділення економіки організували для вихованців незабутній освітній міждисциплінарний офлайн захід. Він був проведений у рамках проєктів «Економісти без меж» та «Занурення у бізнес».

Інклюзивна екскурсія вихідного дня юних економістів до Скарбниці Національного музею історії України (раніше Музей історичних коштовностей України) вразила учнів багатством колекції та майстерністю стародавніх та сучасних ювелірів. Провідником юних економістів по музею виступила Анна Сергієнко, провідний екскурсовод Скарбниці, яка провела захід на найвищому професійному рівні та підтримувала високий інтерес учасників до експонатів.

Учні побачили виставки «Європейська Україна. Доба Мазепи», «Збережено в Україні», а також виставку про традиційну культуру кримських татар «Miras. Спадщина». Найбільше юних економістів зацікавила  виставка «Пектораль. Знахідка століття». Вона дала можливість учням відчути себе дослідником «пірамід степів» - скіфських курганів, зануритись у розкопки і на власні очі побачити вищеназваний шедевр мистецтва. А також зрозуміти особливості ювелірного мистецтва як прибуткового бізнесу крізь віки.

Ось такий відгук ми одержали від Вікторії Косарєвої, вихованки відділення економіки, учасниці заходу: «У нас була дуже професійна екскурсовод, вона нам цікаво та захопливо розповіла про музейні експонати. Ми детально розглянули культуру та історію Стародавніх Скіфів, які проживали на території України. Побачили їх побут: одяг, столові прибори та прикраси. Найцікавішим для мене були прикраси, а точніше ‒ пектораль. Це  нагрудна прикраса виконана зі золота та має 3 рівні, кожний рівень розповідає про життя і смерть, їхню одвічну боротьбу і перемогу життя над смертю. За однією з наукових версій, золота скіфська пектораль була символом влади скіфського царя і зроблена на його замовлення. Сьогодні я вперше побачила її на власні очі, а до цього бачила лише на сторінках підручника з історії. Далі ми дивилися побут та традиції кримських татар, їх вишите та прикрашене золотом вбрання, це дуже гарно. Тому я дуже вдячна за екскурсію та отримані знання».

Скарбниця розташована на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», що дало можливість учасникам після екскурсії прогулятися і його територією.

Подія була безоплатною для юних науковців. Висловлюємо вдячність за змістовний та захопливий освітній захід для юних економістів та науковців, поведений на безоплатній основі:

  • Андрощуку Федору Олександровичу, генеральному директору Національного музею історії України
  • Панченко Наталії Олександрівні, завідувачу Скарбниці Національного музею історії України
  • Сергієнко Анні, провідному екскурсоводу Скарбниці Національного музею історії України. 

Впевнені, що одержані знання допоможуть молодим дослідникам при написанні науково-дослідницьких робіт.

Версія для друку Опубліковано: 03 Жовтня 2023