Юні екологи як посланці Київської МАН на 10-му Науковому Фестивалі дітей і юнацтва в Чехії

Юні екологи як посланці Київської МАН на 10-му Науковому Фестивалі дітей і юнацтва в Чехії На офіційне запрошення Чеської Асоціації у справах молоді, науки і техніки AMAVET учнівська делегація з України у складі двох представників секції екології Київської МАН Євгена Бутенкаі Даніели Гайчук та члена Харківської МАН Амілії Кирилової брала участь в 10-му Науковому Фестивалі дітей і юнацтва, який проходив в м. Пардубіце Чеської Республіки 16-17 березня ц.р. Готував та очолював делегацію провідний науковий співробітник Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, керівник секції екології та віце-президент Київської МАН Володимир Іванович Назаренко.


Науковий фестиваль для дітей та молоді в регіоні Пардубіце є щорічним заходом, який привертає увагу понад 300 школярів, студентів і викладачів з метою обміну інноваційними ідеями в області науки і техніки. Всі проекти в галузі природничих наук, техніки і технології оцінювалися комітетом суддів, який складався з 40 науковців.



Члени Української делегації підготували та представили в позаконкурсній програмі 3 проекти. Перший — у виконанні Євгена Бутенка «Розробка методу раннього виявлення та критерії оцінки діагностики лейкозу»; другий проект Даніели Гайчук «Стан білкового обміну і ядерного апарату нейронів кори головного мозку в умовах тривалої дії солей важких металів; сінаптосоми і нейрони —будівельні блоки нервової системи» і третій - Амілії Кирилової «Особливості біоелектричної активності головного мозку та методи профілактики мігрені серед старшокласників». Роботи наших юних дослідників справили позитивне враження як на членів журі конкурсу, так і на учасників фестивалю. До їх стендів постійно підходили охочі ознайомитися з проектами. Спілкування під час конкурсу відбувалося англійською мовою і тут наші учні були на висоті.





Окремо варто відмітити гостинність, з якою приймали українську делегацію господарі. Була запропонована цікава культурно-пізнавальна, оглядова програма історичними місцями Пардубіце та Праги. Керівник Чеської Асоціаціїу справах молоді, науки і техніки AMAVET інженер Станіслав Медріцкі ознайомив з методами та традиційними формами позашкільної роботи з учнівською молоддю. В свою чергу чеським колегам була надана розгорнута інформація про діяльність Української Малої академії наук учнівської молоді та її Київського відділення, вручено відповідні проспекти, символіку та сувеніри.





Обговорювалися конкретні питання щодо налагодження творчої взаємовигідної співпраці між Київською МАН та Асоціацією AMAVET, які будуть представлені в Київській МАН щодо можливостей їх реалізації. Принаймні, представники AMAVET висловлювали свою зацікавленість в організації спільних семінарів в галузі робототехніки, де вони мають пристойний досвід розробки цільових науково-освітніх програм, проведенні табірних зборів, обміну делегаціями та ін. Відтак перший крок в цьому відношенні зроблено…



Версія для друку Опубліковано: 21 Березня 2017