Як досягти активного довголіття

Як досягти активного довголіття Проблемами омолодження літніх людей та активного довголіття людство займається з сивої давнини. Середньовічні алхіміки шукали еліксир безсмертя і омолодження, з казок ми знаємо про «молодильні яблука», «фонтан вічної юності», «еліксир молодості»…Наукові медичні дослідження фізіологічного омолодження почалися з 1910-1920-х років. Нова галузь медицини - регенеративна медицина ставить за мету змінити перебіг хронічних захворювань і відновлювати втомлені і ослаблені системи органів. Це є шлях до продовження людського життя. Старіння є результатом складної взаємодії геному організму з навколишнім середовищем, до якого входять і компоненти живлення. Радикальним підходом до сповільнення старіння і омолодження є здоровий спосіб життя, помірне фізичне навантаження та обмеження у споживанні їжі.

Значним проривом в медицині стало застосування стовбурових клітин для лікування цілої низки хвороб і навіть таких, які раніше вважалися невиліковними: цироз печінки, цукровий діабет, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, серцева недостатність, ішемічна кардіопатія, ревматоїдний артрит, лейкози, злоякісні пухлини різної локалізації, патології підшлункової залози, хімічні і термічні опіки і т.д.[:en]   
 

Проблемами омолодження літніх людей та активного довголіття людство займається з сивої давнини. Середньовічні алхіміки шукали еліксир безсмертя і омолодження, з казок ми знаємо про «молодильні яблука»,«фонтан вічної юності», «еліксир молодості»…Наукові медичні дослідження фізіологічного омолодження почалися з 1910-1920-х років. Нова галузь медицини - регенеративна медицина ставить за мету змінити перебіг хронічних захворювань і відновлювати втомлені і ослаблені системи органів. Це є шлях до продовження людського життя. Старіння є результатом складної взаємодії геному організму з навколишнім середовищем, до якого входять і компоненти живлення. Радикальним підходом до сповільнення старіння і омолодження є здоровий спосіб життя, помірне фізичне навантаження та обмеження у споживанні їжі.
 
Значним проривом в медицині стало застосування стовбурових клітин для лікування цілої низки хвороб і навіть таких, які раніше вважалися невиліковними: цироз печінки, цукровий діабет, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, серцева недостатність, ішемічна кардіопатія, ревматоїдний артрит, лейкози, злоякісні пухлини різної локалізації, патології підшлункової залози, хімічні і термічні опіки і т.д.

 

Про стовбурові клітини і їх застосовують для профілактики старіння, омолодження і довголіття йшлося в лекції  керівника відділу клітинних культур компанії "Джерон", наукового співробітника Інституту геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова Євгена Олеговича ДЕНІСА «Клітинні та молекулярні технології в омолодженні та регенерації. Шляхи до здорового довголіття, спроби омолодження», яка відбуласяв конференц-залі Інституту біохімії ім. О.В. ПалладінаНАН України 13 листопада ц.р.

 

Стовбурові, незрілі або недиференційовані клітини, що містяться в організмі ссавців, здатні до самовідновлення й утворення нових таких же клітин, а також шляхом диференціації переймати функції будь-яких тканей і органів. Стовбурові клітини класифікують залежно від матеріалу, з якого їх отримують. Крім ембріональних і фетальних стовбурових клітин існують постнатальні (клітини дорослого організму), гемопоетичні (з пуповинної крові і кісткового мозку),  мезенхімільні (із пуповинної крові, пупкового канатика, плаценти), тканиноспецифічні клітини (клітини-попередники органів і тканей). Індуковані плюрипотентні стовбурові клітини можуть бути синтезованими з будь-якого типу клітин, включаючи клітини шкіри, шляхом їх перепрограмування. Активною областю досліджень омолодження є роботи зі стовбуровими клітинами, які на відміну від диференційованих клітин, здатні до тривалого поділу і відновлення клітин організму. Тільки стовбурові клітини можуть у разі потреби набувати властивостей і здатностей клітин, що виконують конкретну роль в організмі. Проте їх поділ не є безмежним і запас стовбурових клітин з віком зменшується.

 

Унікальні можливості відкриваються при використанні власних (аутологічних) стовбурових клітин, оскільки при цьому відсутній ризик відторгнення, можливий при застосуванні донорського матеріалу. Аутотрансплантація стовбурових клітин шляхом внутрішньовенного введення застосовується не тільки для лікування цілого ряду захворювань, але і з метою омолодження, поліпшення якості життя в цілому, продовження повноцінного, активного довголіття, лікування синдрому хронічної втоми і результатів постійного стресу. Введені власні стовбурові клітини витрачаються організмом, перш за все, на такі першочергові завдання, як відновлення нормальної роботи серця, печінки, нирок, легенів та інших внутрішніх органів, нервової, ендокринної, імунної, сечостатевої систем. Таким чином, відбувається вирішення внутрішніх проблем організму, відновлення його нормальної життєдіяльності, тієї основи, без якої неможливо справжнє омолодження.

 

По закінченні семінару доповідач тривалий час спілкувався зі вдячними слухачами і у їх супроводі ознайомився з Меморіальним музеєм О.В. Палладіна, де залишив свій відгук.

 

Володимир Назаренко

 

15.11.19

Версія для друку Опубліковано: 19 Листопада 2019