Вчені виростили штучну бронхіолу з допомогою магнітної левітації

Вчені виростили штучну бронхіолу з допомогою магнітної левітації Коли вчені хочуть перевірити щось на живих тканинах, вони використовують для цього шар клітин, що виріс у якій-небудь спеціальній посудині. Неважко здогадатися, що такий двовимірний шар не дуже схожий на реальний орган, де клітини організовані у тривимірну структуру. І вважається, що для дійсно достовірних результатів потрібно підтверджувати їх експериментами зі справжніми органами, клітини яких взаємодіють максимально природним чином. Однак, досліди на органах або на тваринах не завжди зручні із власне методичних міркувань. Хорошою альтернативою могли б стати тривимірні, а не двовимірні культури клітин. Але як виростити 3D-культуру? Дослідники з Університету Райса (США) пропонують використовувати для цього магнітну левітацію – ту саму, з допомогою якої переміщаються маглеви, потяги на магнітній подушці.




Бронхіола, оточена альвеолами (фото Dr. Fred Hossler).



Науковці поставили перед собою мету сконструювати «повітряний капіляр» легені – бронхіолу, яка складається з клітин чотирьох видів: клітин епітелію, клітин ендотелію, клітин гладкої м'язової тканини і фібробластів. Для вирощування 3D-культур був використаний метод, розроблений у 2009 році компанією Nano3D Biosciences. Для тривимірної колонії використовувалися крихітні магнітні кульки, які вводилися всередину живих клітин; кульки були зроблені з абсолютно інертного матеріалу та клітині не шкодили. Вчені збирали бронхіолу буквально вручну, комбінуючи з допомогою спеціального магнітного маніпулятора клітини чотирьох видів.



У результаті, сконструйована бронхіола, як пишуть дослідники у журналі Tissue Engineering Part C: Methods, виявилася майже «ідентичною натуральній»: у будь-якому разі, за біохімічними тестами відмінностей від звичайної природної тканини виявити не вдалося. Таку бронхіолу, на думку медиків, можна тут і зараз використовувати для різних токсикологічних тестів. Принаймні на всілякі токсини, які ми отримуємо повітряно-крапельним шляхом, вона буде реагувати з більшою природністю, ніж плоска культура клітин.



 



 За матеріалами: http://infonova.org.ua/biomed/



Версія для друку Опубліковано: 19 Лютого 2013