Тренінг-практикум на тему «Реалізація права споживача на вичерпну інформацію від торгівельних мереж»

Тренінг-практикум на тему «Реалізація права споживача на вичерпну інформацію від торгівельних мереж» 9 жовтня у відділенні філософії та суспільствознавства Київської МАН відбувся презентаційний тренінг-практикум на тему «Реалізація права споживача на вичерпну інформацію від торгівельних мереж», який провела завідувач відділення, керівник секції правознавства Тетяна Юріївна Кот.


Перехід України до ринкової економіки визначив нові умови для діяльності вітчизняних фірм, підприємств, організацій як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках.



Держава захищає права споживачів (ст. 42 Конституції України), що є однією із фундаментальних ознак сучасного  демократичного суспільства і  складовою захисту прав людини.





Усі громадяни, незважаючи на вік, стать, професію, соціальний стан, є споживачами. Ми купуємо продукти харчування, одяг, взуття, користуємося послугами міського транспорту, перукарень, ремонтних майстерень і т.д. Придбавши щось за гроші, ми вступаємо у відносини із продавцями, виробниками товарів, робіт, послуг, а значить, виступаємо у ролі споживачів. Відповідно, окрім отримання всього спектру послуг, маємо ще і невід’ємне право на вичерпну інформацію.



Незважаючи на всім добре відомий вислів «Споживач завжди правий», іноді і права продовжують порушуватися, і доступу до інформації, якої потребуємо,  ми не маємо.





Доступ до інформації та впевненість у захисті прав є важливим елементом, що регулюється через правничі заходи. Як наслідок, слід зазначити, що юридична відповідальність – саме той важіль, який стоїть на захисті прав споживача. Її суть полягає у цілеспрямованому впливі на поведінку кожного за допомогою юридичних заходів, а метою є охорона і захист суспільних відносин від будь-яких незаконних порушень.



Учні-члени відділення філософії та суспільствознавства досить активно обговорювали ці надзвичайно актуальні питання, що стосуються кожного. Отримана інформація,  безсумнівно, знадобиться їм у повсякденному житті.



Версія для друку Опубліковано: 12 Жовтня 2015