Круглий стіл «Електронні гроші в Україні»

Круглий стіл «Електронні гроші в Україні»


11 жовтня у затишних стінах ліцею «Наукова зміна» був проведений спільний круглий стіл на тему «Електронні гроші в Україні», організований ліцеєм і відділенням економіки КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді». 

Проведення даного заходу було націлене на визначення проблем і перспектив використання електронних грошей в Україні.

На початку зібрання з вітальним словом до присутніх звернулись Марковська Катерина Анатоліївна, заступник директора з навчально-методичної роботи ліцею «Наукова зміна», та Поліванова Наталія Михайлівна, вчитель-методист економіки ліцею.

Модератором був Поліванов Володимир Єгорович, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та конкурентної політики Київського національного торговельно-економічного університету.

Усі вони наголосили, що фінанси, як і інші складові економічної системи, удосконалюються і прогресують. Це відбувається в умовах глобалізації, поширення ІТ-технологій та загальної комп’ютеризації. У зв’язку з цим з’являються нові фінансові інструменти та форми взаємодії між людьми. Еволюція безготівкового грошового обміну зумовила появу електронних грошей і в певний момент гроші почали набувати ознак цифрових. Між тим, криптовалюти – це великий технологічний прорив, що не оминув і нашу країну.  Активний розвиток криптовалют в Україні розпочався після різкого падіння курсу гривні, у 2014 році. З того часу сталося багато подій: криптовалюти встигли назвати сурогатом, відкрили біржу криптовалют, створили організацію, яка їх досліджує, встановили термінали для обміну криптовалют на фіатні гроші. Але навіть сьогодні більшість країн, і в тому числі й Україна, не знають, як реагувати на нові «цифрові гроші», який статус їм надати та яким чином їх регулювати.

У ході круглого столу юні економісти намагались відповісти на ці питання і вели дискусії на такі теми:

«Передумови і чинники формування, обігу електронних грошей», Юрса Олександр;

«Зарубіжний досвід функціонування електронних грошей», Терещенко Єгор;

«Функціонування криптовалют в Україні (на прикладі біткоїнів)», Соломаха Юлія;

«Переваги і недоліки обігу електронних грошей», Дяченко Софія;

«Перспективи поширення електронних грошей в Україні», Завертаний Денис;

«Українські реалії використання криптовалют», Марусіч Григорій.

Під кінець заходу всі дійшли висновку, що електронні гроші – одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. Випуск електронних грошей в Україні може здійснювати виключно банк, який і бере на себе зобов’язання з їх погашення в обмін на готівкові або безготівкові кошти. Пристроєм, на якому вони зберігаються, може бути: мікропроцесорна картка, комп’ютер користувача, сервер системи розрахунків електронними грошима, мобільні телефони.

Переваги використання електронних грошей як засобу платежу:

зменшується контакт людей з готівкою – потенційно небезпечним переносником шкідливих бактерій;

покращення умов праці осіб, які працюють з готівкою:

зменшення витрат держави на виготовлення, обслуговування та знищення готівки;

робота з цим платіжним засобом унеможливлює здійснення шахрайських операцій недобросовісним персоналом.

Недоліки:

потреба у спеціальному обладнанні;

залежність від безперебійного енергопостачання та зв’язку з Інтернетом;

вразливість електронних систем до хакерських атак, збоїв у програмному забезпеченні та гірші наслідки людських помилок.

Наостанок Піліна Аліна Миколаївна, завідувач відділення економіки Київської МАН, подякувала всім за активність і нагородила доповідачів грамотами та невеликими сувенірами. 

 


 

Версія для друку Опубліковано: 16 Жовтня 2018