Екскурсія юних науковців до Музею «Становлення української нації» до Дня Соборності України

Екскурсія юних науковців до Музею «Становлення української нації» до Дня Соборності України 25 січня для найменших вихованців Київської МАН з особливими освітніми потребами віком від 6 до 12 років та супроводжуючих їх осіб відбулася екскурсія до Музею «Становлення української нації»,  присвячена Дню Соборності України. У ній взяли участь учні  відділення філософії та суспільствознавства, відділення економіки та «Школи юного науковця» Київської МАН, підопічні БФ «З теплом у серці» та соціального проекту «Особливі». Надзвичайно приємно, що всі прийшли на захід у вишиванках.
КМАНівці одержали унікальну нагоду вивчити справжню історію України та її роль у формуванні європейської спільноти, на власні очі побачити як виглядали яскраві історичні події та постаті, якими пишається наш народ. В основі експозицій музею - історичні наукові факти, спрямовані на пробудження національної свідомості українців, підвищення самооцінки та виховання самоповаги нації, відчуття гідності та патріотизму,  демонстрацію успіхів великих предків та позитивних моментів в історії країни, об'єднання українського народу на історичному підґрунті. Музей «Становлення української нації», відкритий у червні 2018 року, - це перший в Україні інноваційний та надсучасний музей історії, де минуле поєднується з сучасними технологіями, де «оживають» славетні сторінки життя нашої держави.

На вході учасники міждисциплінарного інклюзивного заходу побачили проспекти з написом "Побач. Відчуй. Пишайся". За дві години змістовної екскурсії учні ознайомились з понад 300 картинами, мапами, діорамами, голограмами, мультимедійними стендами, тачскрінами. Вони побачили більш як 110 експонатів-фігур видатних українців у форматі 3-D, 60 з яких розмовляють; 25 сюжетних композицій, доповнених запахами, світловими та звуковими ефектами, що переносять відвідувачів у події різних історичних епох. Екскурсоводами юних дослідників виступили Олена Тертиченко та Роман Ткаченко, розповіді яких були надзвичайно яскравими, динамічними та змістовними. Усі експонати супроводжувалися інформаційними стендами, що містили історичну довідку про внесок особи у культуру, світову та рідну історію, мистецтво. Учнів вразили спеціальні стенди для дітей, де інформація адаптована, цікава, легко читається та швидко запам’ятовується. Важливо, що всі експозиції зроблені на основі історичних досліджень та мають наукове обґрунтування, бо над ними співпрацювала велика команда вчених та експертів, до якої входили історики, археологи, скульптори, дизайнери, етнографи тощо. Експонати кожної інсталяції, що відображають найважливіші етапи розвитку української нації, у сюжетні композиції об'єднані спільною ідеєю та визначною історичною подією. Учні дізналися цікаві факти про Давню історію України від трипільської культури до сарматів, зародження слов’ян та розбудову міст Київської Русі. Київська Русь запам’яталася постатями Володимира Великого, князя-воїна Святослава Хороброго, Ярослава Мудрого, короля Данила Галицького. Козацька доба продемонструвала КМАНівцям Українську козацьку державу гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького, козаків – визволителів Європи у війську Речі Посполитої короля Яна ІІІ Собєського, фігури князя Костянтина Острозького, Дмитра «Байди» Вишневецького, Петра Конашевича-Сагайдачнного, Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Експозиція Відродження нації та боротьба за Незалежність  висвітлила періоди Української Народної Республіки, визвольного руху 20 століття, Другої світової війни, боротьби за євроінтеграцію, Майдан 2013 – 2014, героїчну оборону Донецького аеропорту, передову АТО, українські добровольчі батальйони. У розділі Сучасна Україна діти побачили відомих українських сучасників та культурних діячів-патріотів, які вразили схожістю із реальними персонами. З ключових осіб XX ст. найбільше враження на КМАНівців справили Ігор Сікорський, Сергій Корольов, Євген Патон, Микола Амосов, Соломія Крушельницька, Преподобний Андрій Шептицький, Іван Даценко. Додому учні поверталися з унікальними артефактами - оберегами українців - мішечками землі з різних регіонів України, власноруч надрукованими перепустками часів Української Центральної Ради за підписом Сімона Петлюри, паспортами часів Української Народної республіки за підписом Михайла Грушевського.

Після завершення заходу учнів та батьків переповнювало почуття гордості за власну державу та її величну історію. Вони зрозуміли, що соборність – це символ боротьби за волю. Діти осягнули та запам’ятали незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності та державності, зрозуміли, що лише у єдність дій та соборність душ дозволить досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Висловлюємо вдячність за організацію змістовного освітнього заходу для юних науковців на високому професійному рівні:

- Галану Валерію, засновнику Музею «Становлення української нації»;

- Вояновському Сергію Ігоровичу, директору благодійної організації «Благодійний фонд «Музей "Історія становлення української нації»;

Пономаренко Наталії Анатоліївні, директору Музею «Становлення української нації».

 

Версія для друку Опубліковано: 28 Січня 2020