Знайомство зі світом під мікроскопом

Знайомство зі світом під мікроскопом Захопливе заняття для учнів Школи юного науковця 02 травня провела керівниця секції «Медицина» відділення хімії та біології Маргарита ХОМЯКОВА.

На початку заняття пані Маргарита познайомила учнів з будовою клітини, яка є структурно-функціональною одиницею всіх живих організмів, для якої характерний власний метаболізм і здатність до самовідтворення та розвитку. Кожна складова клітини (ядро, ядерце, ядерна оболонка, ендоплазматична сітка, мітохондрії, цитоплазма, лізосоми, комплекс Гольджі, поверхневий апарат тощо) несе свою індивідуальну функцію. Наприклад, ядро необхідне для функціонування клітини, оскільки саме воно містить генетичну інформацію у формі ДНК (тут зберігається і реалізується спадкова інформація). Лізосоми ‒ це своєрідні утилізатори сміття, вони захоплюють пошкоджені або зношені частини клітини. Мітохондрія ‒ це органела, яка є своєрідною електростанцією, як для тваринних, так і для рослинних клітин.
 В ході процесу під назвою клітинне дихання, мітохондрії виробляють молекули АТФ, які забезпечують енергією всі види клітинної діяльності.

Далі було ще цікавіше! Учні в мікроскоп розглядали: лапку мухи; шапочку гриба; каплю води, яка пройшла крізь грунт у горщику, де виявили прозорий мікроорганізм, схожий на глиста. Також розглядали питну воду, напій «Живчик», навіть, особисту слину. Так от, питна вода і напій «Живчик» повністю придатні для вживання.

Юні науковці з великим захопленням слухали інформацію про клітини, а потім наввипередки з величезною цікавістю розглядали матеріали у мікроскоп, що зацікавили цим також і своїх батьків. Заняття пройшло цікаво, весело і дуже швидко!

Версія для друку Опубліковано: 06 Травня 2024