Знайомство юних науковців з рослинами Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Знайомство юних науковців з рослинами Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка Перше заняття з мінікурсу "Ботанічні сади та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва як цінні осередки збереження дендрофлори" для учнів Школи юного науковця від відділення екології та аграрних наук у п'ятницю 19 квітня організувала завідувачка відділення Олена Миколаївна Ісаченко та провела керівниця секції "Екодизайн" Дзиба Анжела Андріївна.

Це заняття-екскурсія Ботанічним садом ім. акад. О.В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На початку екскурсії Анжела Андріївна розповіла про історію створення та розвитку саду. Заснований він 22 травня  1839 року під керівництвом завідувача кафедри ботаніки Київського університету Рудольфа Траутфеттера. Цей сад є одним з найстаріших ботанічних закладів України. Це науково-дослідна, навчальна, освітня, природоохоронна установа, яка має за мету збереження, вивчення та збагачення рослинних ресурсів регіону видами місцевої та світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій.

Цікаву історію, яка дійшла до сьогоднішніх днів, розповіла пані Анжела: ботсад неодноразово відвідував імператор Микола I. Коли цар по дорозі на південь зупинився на нічліг в Житомирі, йому донесли, що Бібіковський бульвар у Києві (зараз – імені Т. Шевченка), через який повинен був слідувати імператор, засадили на його честь дивовижними в ту пору каштанами. Мабуть, самодержець, який раніше висловлював думку, щоб київські вулиці та схили озеленювали тополями, сприйняв це дуже негативно. Підняті по тривозі солдати буквально за ніч вирвали всі каштани вздовж бульвару. Сотні саджанців вони просто скинули якомога далі від всевидющого імператорського ока за паркан ботанічного саду. Чи бачив Микола I те звалище каштанів не відомо, але був захоплений "блискучими результатами" роботи ботсаду і нагородив його директора діамантовим перснем зі своєї руки. Після від'їзду самодержця Рудольф  Траутфеттер разом зі співробітниками висадили біля університету каштани, з яких збирали десятки тон плодів і озеленювали ними не тільки київські вулиці, а й розсилали по всьому світу.

Далі була цікава мандрівка по саду, де зібрано колекцію рослин різного географічного походження, яка налічує близько 9000 видів. Учні знайомилися з різними екзотичними рослинами, побачили як гарно цвітуть магнолії, рододендрони, спостерігали за дивовижними туями, розкішним тисом та величним дубом, окружність якого вимірювали обіймами, взявшись за руки. Діти та їх батьки із захопленням слухали інформацію про кожну рослину та милувалися їх красою та чарівністю.

Мандрівка ботанічним садом тривала годину, й ані холод, ані вітер не завадили отримати задоволення від неї!

Версія для друку Опубліковано: 22 Квітня 2024