XII Конкурс інноваційних стартап проєктів Sikorsky Challenge 2023

XII Конкурс інноваційних стартап проєктів Sikorsky Challenge 2023 Вихованці відділення технічних наук Київської МАН Богдан Онопрієнко, Роман Здоровило, Вячеслав та Ілля Рибачики, Данило Чувайкін стали фіналістами XII Конкурсу інноваційних стартап проєктів Sikorsky Challenge 2023, що проходив 24-27 жовтня 2023 року в рамках Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2023». Всі фіналісти, крім Данила Чувайкіна, ‒ учні Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ», Данило ж є цьогорічним випускником ПЛ НТУУ.

Командний проєкт Іллі та Вячеслава Рибачиків «Попереджувальна технологія для захисного шолома «Побратим», виконаний під керівництвом Олега Володимировича Козленка отримав відзнаку і фінансову підтримку від Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна».

Вітаємо фіналістів!

В цьому році на Міжнародний XII Конкурс інноваційних стартап проєктів Sikorsky Challenge 2023 було подано понад 700 проєктів, з них  у фінал відібрали 130 проєктів-фіналістів. Вихованці відділення технічних наук Київської МАН подали на Конкурс 8 стартапів, з яких 5 стали фіналістами.

Розповімо при них детальніше:

Проєкт «Пристрій для захисту від мін». Автор ‒ Роман ЗДОРОВИЛО.

Пристрій розрахований для захисту ніг від міни типу ПФМ-1 і мін, що містять до 100 г вибухівки в тротиловому еквіваленті. Оригінальна конструкція пристрою забезпечує розподіл вибухової хвилі та уламків міни у сторони від нижньої кінцівки, запобігаючи тяжкому пошкодженню. Пристрій має переваги відносно інших аналогів:

  • після детонації міни вибухова хвиля розподіляється і потім відводиться в сторони угору, оскільки має V-подібну форму корпусу;
  • основний захисний каркас після вибуху не втрачає остаточного робочого стану, на відміну від "чобіт-павуків".

Також в "чоботах-павуках" дно пласке і при тій же самій висоті від землі як в

цьому проєкті нога буде приймати сильніший удар, ніж при V-подібній формі основи. V-подібна форма додає жорсткості конструкції.

Проєкт «3D-Броня». Автор ‒ Данило ЧУВАЙКІН.

Зазвичай для бронювання використовують звичайні листи металу або їх сплави. Куля після потрапляння на таку броню може зазнати явища рикошету тільки під певним кутом. Якщо поставити ці листи у формі двох суміжних граней триангулярної призми, то під час прямого обстрілу куля, потрапляючи на поверхню однієї із граней, буде зазнавати явище рикошету, ніби падаючи на поверхню звичайної броні під кутом. Дані частини призми можна зібрати одну з одною, отримавши своєрідні листи. Ці листи, повернувши один відносно одного, можна розташувати взаємно прилеглим чином. Завдяки цьому, при пробитті одного із верхніх листів, куля буде активніше змінювати напрям своєї швидкості, а також шанс рикошету зростає. З’єднавши такі листи, отримаємо багатошарову новітню броню, основною метою якої є захист від прямих обстрілів. За матеріалами дослідження разом зі співавторами отримано патент No 150853 від 27.04.2022 на корисну модель, а також визначено клас захисту броні в університеті оборони України.

Проєкт «Магнітний захист від перехлисту лопатей коаксіальних гелікоптерів/безпілотників». Автор ‒ Богдан ОНОПРІЄНКО 

Основною проблемою коаксіальних гелікоптерів є перехльост лопатей. Це може траплятися під час агресивних маневрів, таких як різкі повороти, стрімкі

підйоми або різка зміна напрямку польоту, а також у неконтрольованих умовах, наприклад, в горах або під час шторму. Для запобігання цьому можна використовувати магніти на кінцях лопаток, які відштовхуватимуться один від одного. Це забезпечить безпеку, навіть у складних умовах. Важливо, щоб магніти були стійкими до високих температур і навантажень. За допомогою індукційних котушок та електронних систем можна контролювати силу відштовхування магнітів, щоб запобігти перехльосту лопатей.

Командний проєкт «Попереджувальна технологія для захисного шолома «Побратим». Автори ‒ Ілля та Вячеслав РИБАЧИКИ

Розроблена технологія може використовуватися військовими для убезпечення особового складу від ураження зброєю з лазерним наведенням. Крім того, шоломи з інтегрованими попереджувальними датчиками наведення лазера можуть бути використані для збереження життя високопосадовців чи інших осіб.

Командний проєкт «Інвертор з резервним зарядним пристроєм на іоністорах (Glow) ». Автори ‒  Ілля та Вячеслав РИБАЧИКИ

Створення моделі інвертора на базі зношеного комп’ютерного джерела безперебійного живлення як автономного перетворювача енергії з можливістю використання в польових умовах, а також резервного портативного зарядного пристрою на іоністорах

Науковий керівник наших фіналістів та десятків переможців міжнародних науково-технічних конкурсів - Олег Володимирович КОЗЛЕНКО, керівник секції Технологічні процеси та перспективні технології відділення Технічних наук Київської МАН, завідувач наукової лабораторії ФМФ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інші проєкти, що були подані вихованцями Київської МАН:

  • проєкт «Аеродинамічні властивості літака в залежності від форми крила». Авторка – Анастасія БЕРКЕТА
  • проєкт «Універсальний термометр». Авторка – Марія ДЕРКАЧ.
  • Проєкт «Захист танків за допомогою квадрокоптера». Автор – Платон БОЛЬШАКОВ

Фестиваль «Sikorsky Challenge» є щорічним багатоденним заходом, який традиційно збирає велику кількість стейкхолдерів (до 500/день), які представляють різні сектори економіки (включаючи сектор «блакитної економіки», наприклад, морський транспорт і туризм), а також різні цільові групи (включно з інвесторами, підприємцями, дослідниками, іноземними дипломатами, українськими урядовцями, представниками НУО, студентами університетів та середніх шкіл, а також представниками широкої громадськості).

Окрім України, фестиваль об’єднує зацікавлені сторони з інших країн, як європейських, так і неєвропейських, зокрема Азербайджану, Грузії, Німеччини, Великої Британії, Ізраїлю, Італії, Литви, Франції, Польщі, США та інших.

Важливо зауважити, що участь у Sikorsky Challenge ‒ це не тільки можливість продемонструвати свої досягнення, але й шанс знайти партнерів та інвесторів для подальшого розвитку проєкту

Бажаємо подальших успіхів проєкту та пишаємось досягненнями наших юних!науковців

Версія для друку Опубліковано: 31 Жовтня 2023