Вивчаємо актуальне: як розпізнати фейки та ідентифікувати особистість

Вивчаємо актуальне: як розпізнати фейки та ідентифікувати особистість Курс з «Критичного мислення та медіаграмотності», який проводить Катерина ГОНЧАРЕНКО, керівниця секції «Філософія» відділення філософії та суспільствознавства, продовжується. Сьогодні мали змогу обговорити питання пошуку фейків по ідентифікації особистостей, які фігурують в тому чи іншому підозрілому матеріалі.

Отже, якщо ідентифікуємо саме через особистість, то варто пам’ятати, що частіше за все спекулюють та маніпулюють постатями топ-персон, експертів та користувачів. Так, політики, світові топ-персони, селебріті, фахівці, науковці etc.— це ті, хто можуть потрапити в об’єктив недобросовісного автора, адже саме вони є привабливими для контенту і в разі їх фігурування в матеріалі на статтю/публікацію читач зверне увагу. 
Що потрібно шукати, якщо ідентифікуємо фейк по персоні? Хто та коли говорила ця особистість; де брали/не брала участь; чи дійсно ця особа фігурує на зображенні.

Маркерами достовірності можуть бути фотографії, відеоматерали щодо досліджуваної ситуації, події; відповідність копірайту щодо оригіналу події; релізи, повідомлення на офіційних ресурсах, сайтах; верифікація згадуваної особи з іншими джерелами/зображеннями. Для прикладу. Якщо в матеріалі згадується науковець, то варто розпочинати пошуки інформації про нього з сайту наукового закладу в якому він працює та/або з матеріалів, які зазвичай виствітлюють сайти установ/структрних підрозділів де працює фахівець щодо того чи дійсно він брав участь в подібному заході та ін. Також варто з’ясувати чи дійсно даний фахівець є експертом з того чи іншого питання та чи можна довіряти його експертній думці.

Обізнаність у питаннях медійної гігієни — запорука вашої інформаційної безпеки.

Далі буде. Продовжимо наступної середи.

Версія для друку Опубліковано: 29 Квітня 2022