Вихованець Київської МАН ‒ вчений європейського рівня

Вихованець Київської МАН ‒ вчений європейського рівня Вихованець і випускник секції астрономії відділення фізики та астрономії Київської МАН Олексій Соколюк у юному віці вже здобув статус досвідченого вченого європейського рівня.

Після публікації  в провідних астрономічних і фізичних журналах світу низки його статей з теоретичної космології на теми модифікованих теорій гравітації, космічних кротовин, гравастарів, моделювання великомасштабної структури Всесвіту, його запрошують на тематичні міжнародні конференції з оплатою всіх витрат.

На початку червня 2023 року Олексій брав очну участь у конференції СosmoVerse@Lisbon в Португалії (м. Лісабон), а в серпні – у конференції з обчислювальної фізики CCP2023 - 34th IUPAP Conference on Computational Physics в Японії.

Конференція CCP2023 проходила в інституті, де працює другий суперкомп'ютер у світі – Фугаку. Цей суперкомп'ютер має 8 мільйонів ядер, декілька сотень петабайтів пам'яті, до кожного процесора підведено свій контур водяного охолодження. Олексій доповідав про моделювання великомасштабної структури Всесвіту в контексті модифікованих теорій гравітації, здійснив настільки складну обчислювальну роботу, яка вимагає потужностей суперкомп'ютера Фугаку.

В цьому році року в журналі «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» на цю тему вийшла чергова стаття міжнародного колективу авторів, який очолює Олексій.

На світлині Олексій поруч із суперкомп'ютером Фугаку.

Пишаємось вихованцями та випускниками Київської МАН!

Довідково:

СosmoVerse@Lisbon — це перша щорічна конференція в серії конференцій, метою яких є встановлення синергії між різними напрямками досліджень у космології.  Ця конференція організована в рамках ініціативи Cost action CA21136 - Вирішення напруженості спостережень у космології за допомогою систематики та фундаментальної фізики (CosmoVerse).

Головна мета CosmoVerse — створити дискусійний форум, який дозволить забезпечити синергію між різними спільнотами, залученими в сферу космології (теоретиками, аналітиками даних та експериментаторами), і сприятиме створенню сталої мережі на основі міждисциплінарних досліджень без різких кордонів, щоб протистояти зростаючим викликам напруженості в космології. CosmoVerse застосовуватиме узгоджений підхід із залученням усіх ключових спільнот.

CCP2023 — це 34-та зустріч вчених, які працюють у сфері обчислювальної фізики. Конференція з обчислювальної фізики (CCP) проводиться щороку під егідою Комісії C20 з обчислювальної фізики Міжнародного союзу теоретичної та прикладної фізики (IUPAP). Конференція охоплює широке коло вчених-обчислювальників зі спільними інтересами в спілкуванні та взаємодії зі своїми колегами, орієнтованими на обчислювальну техніку, для обміну інформацією та розвитку майбутньої співпраці. Політика IUPAP полягає в тому, щоб усі учасники діяльності Союзу отримували атмосферу, яка заохочує вільне вираження та обмін науковими ідеями та вільна від будь-яких форм дискримінації, переслідування та помсти.

Версія для друку Опубліковано: 28 Листопада 2023