Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину

Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину 16 жовтня представники Київської МАН взяли участь у роботі круглого столу «Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину», який відбувся в межах відзначення Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Організатором заходу виступив МКСК спільно з Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, Національною академією мистецтв України, Центром розвитку «Демократія через культуру», ГО «Алєм».

Перед учасниками круглого столу виступили Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, Президент МАН України, академік НАН України Станіслав Довгий, Віцепрезидент НАМ України, кінорежисер, носій практик кобзарсько-лірницької традиції Олесь Санін, Президент НАМ України Віктор Сидоренко, представники офісу ЮНЕСКО в Україні, спільнот, культурних і освітніх закладів, громадських організацій, акредитованих у ЮНЕСКО.

Пан Лісовий зазначив, що вивчення нематеріальної спадщини має бути не лише окремим напрямом освіти, а й частиною кожного шкільного предмета. Сьогодні Міністерство освіти та науки України працює над змінами у змісті освіти щодо усвідомлення своєї ідентичності, яке приходить через розуміння надбань багатьох поколінь нашої української землі.

Пан Довгий розповів учасникам, що Мала академія наук України приділяє багато уваги питанням вивчення та збереження нематеріальної спадщини, в структурі МАН є тематичні секції, в яких вихованці  досліджують  об’єкти нематеріальної спадщини, беруть участь у різноманітних акціях, флешмобах тощо. Він зазначив, що реалізується проєкт «Музейна педагогіка в науковій сфері», який дозволяє реалізовувати нетрадиційний підхід до музейної вправи. Окрема увага в Малій академії наук приділяється вивченню гуцульського орнаменту.

Слід відзначити, що вихованці Київській МАН беруть активну участь і у проєкті «Музейна педагогіка», і у вивченні гуцульського орнаменту, і у дослідженнях кримськотатарського орнаменту Орнек, були проведені конкурси «Український борщ – національний бренд кулінарної культури», «Фото з сімейного архіву» тощо. А вихованець відділення української мови та літератури створив власний музей вишиванки. Це лише маленька частина того, що реалізовано, а дослідження продовжуються, як і продовжується повага та любов до української історії, традицій та культури. Бо, як сказав один з учасників круглого столу: «нематеріальна спадщина – це наше життя, наше життя в минулому, наше життя зараз та наше життя в майбутньому».

Майбутньому України бути!

Версія для друку Опубліковано: 17 Жовтня 2024