Урок-реквієм «І плакала свіча в скорботі»

Урок-реквієм «І плакала свіча в скорботі» До 90-х роковин Голодомору з участю вихованців відділення філософії та суспільствознавства Київської МАН відбувся музейний урок пам’яті «І плакала свіча в скорботі» для вшанування жертв геноциду українського народу.

Захід-реквієм пройшов у шкільному музеї Олеся Гончара спеціалізованої школи №76 імені Олеся Гончара. 

Під час заходу школярі подивились відео про жахіття тих страшних 1932-33 років. Слухали розповіді, розповідали самі. Хліб, без якого ми не уявляємо сьогодні наше життя, був недоступним для українців, що мали найродючіші чорноземи. Від голоду вмирали сім’ї, родини, села, міста. Загальна кількість втрат до цього часу невідома, рахують від 10 до 13% населення України.

Скорботою та сумом наповнені слова учнів.. «За те, що ми були такими, нас наказали знищити, ми мали землю і худобу, вони все відібрали і вигнали нас з дому».

«Ми садили пшеницю, ростили дітей, а вони забрали наш хліб і всі запаси їжі. Але найгірше, що вони забрали у наших дітей дитинство. Наші діти замість солодощів їли корінці, котів та бур’яни. Вони бісилися, що ми такі волелюбні, тому хотіли стерти нас з лиця землі. Тоді нас стало на мільйони менше, але ми вистояли і зараз вистоїмо. Ми ж українці!»

Захід відбувся в межах проєктів «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: проблеми, сьогодення, перспективи» та «Незламні – генетичний код української нації».

Версія для друку Опубліковано: 01 Грудня 2023