Юридичне просвітництво: Федеральний Конституційний Суд Німеччини. Зустріч друга: Конституційна скарга

Юридичне просвітництво: Федеральний Конституційний Суд Німеччини. Зустріч друга: Конституційна скарга Плідна співпраця відділення філософії та суспільствознавства та Конституційного Суду України продовжується. Темою чергової зустрічі була презентація напрацювань та досвіду у царині конституційної скарги: «Конституційна скарга як інструмент захисту прав: досвід Німеччини».

У своїх виступах судді Федерального Конституційного Суду Німеччини у відставці проф., д-р Райнґард ҐАЙЄР та проф., д-р Удо ШТАЙНЕР розповідали про засади та історію запровадження конституційної скарги в Німеччині. Про умови подання конституційної скарги, індивідуальну конституційну скаргу, хто та згідно чого може подати конституційну скаргу. Яке значення має для громадян конституційна скарга, як і чому вона є одним із головних важелів для подальшого розвитку права.

Важливим було почути про подібності та відмінності між конституційною скаргою в Німеччині та в Україні. Як саме відбувається опрацювання конституційної скарги, що подана до Федерального Конституційного Суду Німеччини. Надзвичайно корисним було дізнатись про комунікацію зі скаржником.

Конституційна скарга є значущим інструментом захисту, гарантуванням верховенства Конституції України як Основного Закону держави. Проте інститут конституційної скарги й досі для більшості пересічних громадян є доволі складним. Важливо поширювати знання про практичний інструмент захисту конституційної демократії, сприяти просвітництву та відкритості.

У роботі взяли участь: Микола ОНІЩУК, ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук; Вольфрам ГЕРТІҐ – заступник керівника проєктів, старший менеджер проєктів Німецького Фонду міжнародної правової співпраці (IRZ); судді Конституційного Суду України: Олег ПЕРВОМАЙСЬКИЙ, Олександр ПЕТРИШИН, Оксана ГРИЩУК. І, як завжди, перфектне модерування від беззмінного подвижника конституційної просвіти – Галини ЮРОВСЬКОЇ.

Просвітницький захід зібрав широке коло однодумців, школярів – майбутніх правозахисників та законотворців, студентів ЗВО, юристів-практиків та знавців юриспруденції.

Щиро дякуємо Конституційному Суду України за запрошення, співпрацю, просвітництво та виховання юридичної культури в інтелектуальної молоді України.

Версія для друку Опубліковано: 26 Квітня 2024