Тренд на гендерну рівність у світовій та українській політиці

Тренд на гендерну рівність у світовій та українській політиці Вихованці відділення філософії та суспільствознавства продовжують навчатись та набувати нові компетентності у царині парламентської просвіти. З надзвичайною цікавістю майбутні державотворці долучились до ґрунтовної лекції-дискусії Олени Кондратюк, віцеспікерки Верховної Ради України та співзасновниці Українського Жіночого Конгресу, на тему «Тренд на гендерну рівність у світовій та українській політиці».

Під час онлайн-комунікації пані Олена ділилась своїми знаннями та практичним досвідом про сучасних жінок-лідерок, тих політикинь, які вдало поєднують свої кар’єри політикині та жінки, матері, берегині.

Допитливим школярам було цікаво почути про тих, кого називали жінки-криголами: Маргарет Тетчер, Кондоліза Райс, Даля Грибаускайте, Мадлен Олбрайт, про їхній політичний та життєвий шлях. Про сучасних політикинь –  Метте Фредеріксен, Урсулу фон дер Ляйен, Роберту Метсолу, які сьогодні є тихою впевненою силою, політикинями-європейками, жінками, які можуть і вміють долати та сприяти.

Статистика міжпарламентського союзу свідчить, що кількість жінок-політикинь зросла за останні роки. Відчутним це є і в Україні, яка активно рухається на шляху подолання гендерної рівності. Проактивних жінок, які готові та беруть на себе відповідальність, займають найвищі державні посади, стає дедалі більше. Адже гендерна рівність це не про тренд, це про ідеологічну складову, яка на сьогодні є основоположною для демократичної України.

Насиченою була Q&A-сесія питань-відповідей. Наостанок, пані Олена Кондратюк закликала всіх: «Щоб ми знали, пам’ятали й надихались тими Жінками, які твОрять сучасну Україну, захищають її, відроджують, зберігають для наступних поколінь.»

Лекція стала спільним проєктом Освітнього Центру Верховної Ради України та Ukreate Hub – вільнюського центру компетенції для вимушено переміщених українців та українок у Литві, який надає їм знання, навички, мережу та інші інструменти, щоб розкрити свій потенціал для майбутнього України.

Версія для друку Опубліковано: 11 Червня 2024