Шевченкове слово в борні за волю України

Шевченкове слово в борні за волю України Такою була тема нашої чергової зустрічі 12 квітня в межах освітньо-культурологічного проєкту «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: проблеми сьогодення і перспективи». Спікером заходу стала Сидоренко Тамара Василівна, заступник генерального директора з науково-методичної роботи Національного музею літератури України. На початку своєї презентації вона ознайомила учасників з історією та експозицією музею, провела нас його залами, окремо зупинилась на головних напрямках діяльності колективу.

Музей розташований на розі вулиць Богдана Хмельницького та Терещінківської  в будинку-пам'ятнику архітектури ХІХ століття, побудованому в 1871 році. В той час тут знаходилася Колегія Павла Галагана, яка вважалася одним із найкращих приватних навчальних закладів міста Києва, який царська «охранка» називала «Розсадником українства». Колегія ввійшла в історію вітчизняної культури і освіти як «школа академіків», з якою пов'язані імена відомих діячів науки, літератури, освіти, серед них академіки В. Липський, А.  Кримський, Г. Костюк, М. Котляревський, Д. Петрушевський, поети М. Драй-Хмара, П. Филипович, а також П. Житецький, М. Мурашко, М. Пимоненко та багато інших митців та науковців.

            
На сьогодні  музей є провідним науково-дослідницьким, культурно-освітнім, науково-методичним центром серед літературних і літературно-меморіальних музеїв України. Його експозиція побудована за тематико-хронологічним принципом і відтворює історію письменства на українських землях, охоплюючи всі періоди розвитку української літератури, починаючи від XI століття (Київська Русь) і до сучасності. Він збирає, зберігає, вивчає й популяризує в Україні та за її межами пам'ятки матеріальної і духовної культури, що пов'язані з історією розвитку усної та писемної творчості українського народу. Загальна кількість виставлених експонатів становить понад 5 тисяч одиниць, всього ж музейна колекція налічує понад 97 тисяч експонатів, серед яких унікальні стародруки, рукописні книги, першодруки і прижиттєві видання творів відомих письменників України, їхні рукописи, меморіальні речі, документи, музичні інструменти, твори образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, фотографії. У виставкових залах музею експонуються літературні та мистецькі твори, які представляють як вітчизняну культуру, так і найкращі світові надбання. Експозиції музею та виставки постійно оновлюються          і знайомлять відвідувачів із літературним процесом на українських землях від найдавніших часів до сьогодення. 


Після знайомства з музеєм разом з Тамарою Василівною ми поринули у мандрівку «Шевченкове слово в борні за волю України», побудовану на експозиції, присвяченій Великому Кобзареві. А потім було багато питань, віршів, емоцій…


     Дякуємо, Тамаро Василівно! До нових зустрічей!
Запрошуємо до Національного музею літератури України!

 

Версія для друку Опубліковано: 14 Квітня 2022