Щоденник конкурсу-захисту

Щоденник конкурсу-захисту Найчисельніший юнацький конкурс столиці – міський етап Всеукраїнського конкурсу-захисту продовжує розкривати дослідницькі таланти юних киян!

Сьогоднішній випуск Щоденника конкурсу буде присвячений юним програмістам і філософам. Вкотре констатуємо: діапазон інтересів учасників конкурсу настільки широкий, теми настільки по-дорослому вагомі, що ми не перестаємо захоплюватись їх розумом та внутрішнім змістом!

Іван Лобур створив сайт для визначення часу та відстані між планетами, Артем Телефус — вебсайт для допомоги військовим, Ілля Рибачик - мобільний застосунок «ECOcommunity» для інформування про екологічні ініціативи бізнесу, Данило Заграничний написав роботу «Використання комп'ютерного моделювання для розвитку сучасної авіації», Андрій Сидорчук – «Застосування штучних нейронних мереж у класифікації країн за рівнем їх економічного розвитку». Як бачите, теми суспільної значущості.

У той же час цікаво, що юні дослідники за допомогою своїх ідей прагнуть вдосконалити життя своїх навчальних закладів: так, наприклад, Ілля Войнелович розробив вебпортал для онлайн оцінювання знань учнів в умовах війни та пандемії, Марія Гараничева – вебзастосунок для шкільної їдальні, Олег Крамар – вебпортал для покращення роботи медпрацівників школи, Іван Петренко – систему відстеження присутності учнів School scan master, Кіріл Гусєв дослідив, як оптимізувати штучний інтелект для використання у навчальному процесі, а Ігор Голобородько – засоби штучного інтелекту у виконанні домашніх завдань старшими школярами.

А є теми, які знову таки демонструють оригінальність мислення Київських МАНівців: вони вміють знаходити цікаве для себе там, де більшість могла пройти повз і нічого не помітити. Так, наприклад, Марія Маковишена розробила інформаційні системи обліку гри у великий теніс, Олександра Крутова створила мобільний застосунок для туризму в часі, пізнання історії та архітектурного мистецтва, Діана Єзовіт розробила програму створення візуальної новели на основі твору, а Микита Поліщук – інтелектуальну систему для пошуку вільних паркувальних місць «Spacefinder Ai».

А тепер спробуйте вгадати: що спільного між філософією та комп'ютерними науками? Виявляється, і юні програмісти, і юні філософи обирають один і той самий об'єкт дослідження - штучний інтелект! Тільки якщо Юрій Лобода досліджує використання систем та технологій штучного інтелекту для створення плану бізнесу, то Остап Яременко розглядає ШІ як рушійну силу змін духовної сфери життя та політичних формацій людства!

А ще, якщо ви не впевнені, щаслива ви людина чи ні, звертайтесь до Софії Ліпатової ‒ вона вам відкриє філософські виміри щастя ‒ і принаймні стане зрозумілим, чого треба прагнути! На науковій основі! Дар'я Куркіна захопилась філософією ще у 8 класі! І вже третій рік поспіль пише наукові роботи у цій секції! А цьогоріч вона осмислила природу душі у контексті провідних філософських концепцій ‒ аплодуємо прагненню Дар'ї опанувати такі складні питання!

Версія для друку Опубліковано: 09 Лютого 2024