Щоденник конкурсу. Захист продовжується

Щоденник конкурсу. Захист продовжується Наш Конкурс-захист продовжується, й ми знову зустрічаємо оригінальні, актуальні та цікаві дослідження! Запитайте себе: «Чи є права у природи?». Наші вихованці відділення філософії та суспільствознавства секції «Правознавство» не просто відповідають, а й досліджують!

Швачка Олексій, учень 10 класу гімназії № 59 ім. О.М. Бойченка м. Києва, провів наукове дослідження на тему: «Права природи у правових системах сучасності».

Ідея дослідження «народилася» після перегляду новин. Олексій прочитав, що Ірландія планує винести на референдум питання про внесення прав природи до Конституції, і тоді вона стане першою європейською країною, яка визнає права природи на конституційному рівні. Новина викликала у КМАНівця питання, що таке «права природи» і який стан їх визнання в Україні?

У процесі дослідження з’ясувалось, що для більшості правових систем світу традиційним є визнання природи об’єктом, а не суб’єктом права. Водночас є країни, які надають статус суб’єкта права не тільки окремим елементам природи, а і природі в цілому.

Наприклад, найвищий правовий рівень визнання прав природи є у країн Латинської Америки (частину соціально-політичної структури цих країн складають корінні народи, які мають тісний історичний та духовний зв'язок з Природою (її окремими елементами), яка вважається ними священною).

Першою конституцією у світі, яка визнає та закріплює невідчужні права природи, є Конституція Еквадору 2008 року.

У Європі ж єдиною країною, яка у 2022 році надала правосуб’єктність окремому елементу природи, є Іспанія ‒ екосистеми лагуни Мар Менор та її басейну (найбільшої солоної лагуни в Європі).

Олексій дійшов висновку: визнання прав природи повинно стати окремим об’єктом наукового дослідження, результатом якого може стати закріплення на законодавчому рівні в Україні статусу суб’єкта права природи в цілому або окремих її елементів. Наприклад, надання статусу суб’єкта права річці Дніпро як важливому елементу екосистеми, що є частиною історії та культури українського народу!

Дослідження можуть «народитися» будь-коли та будь-де, навіть після перегляду стрічки новин! А тому досліджуйте, розвивайтесь та змінюйте світ разом з нами!

Вже традиція нашого Конкурсу-захисту запрошувати вас до перегляду відео реакцій. Сьогодні черга юної геологині Олесі-Соломії Лазаренко.

 

Версія для друку Опубліковано: 26 Лютого 2024