Сад Перемоги Київської МАН. Ірга

У ірги безліч імен. Англійці називають її «тіньовий чагарник», «червнева ягода», «корисна ягода». А її прованська назва означає «приносити мед».
Це морозостійка, невибаглива до умов зростання, ґрунту і вологості культура. Добре розвивається на вапняних ґрунтах, виносить невелике засолення. Світлолюбна, росте швидко. Її не лякає загазованість і задимлення міста, мало вражають шкідники й хвороби, вона легко витримує «стрижку», це — чудовий медонос. Ще одна перевага — довговічність (кущі живуть до 60-70 років).
Ягоди ірги ідеально підходять як для споживання у свіжому вигляді, так і для перероблення: їх можна заморожувати та висушувати, з ними випікають булочки, кекси та пироги, додають у салати. Ці цілющі ласощі допоможуть позбутися низки недуг, зміцнити імунітет. Ягоди ірги містять дубильні речовини, флавоноїди, цукри (переважно фруктозу), органічні кислоти (яблучну, винну, лимонну), вітамін С, вітаміни групи В, кумарини, мікроелементи мідь, кобальт. У народній медицині використовують і плоди, і листки, і кора рослини. Ягода особливо корисна при захворюваннях нирок, судин і печінки. Тому її можна їсти в профілактичних цілях. Сік ірги відмінно дезінфікує, в наслідок чого його рекомендують пити при ангіні. Його можна використовувати для обробки гнійних ранок, для полоскання рота при проблемах з яснами. Хоча ірга практично не має протипоказань, при зниженому тиску її краще їсти в невеликих кількостях. Ягода має потужний седативний ефект, тому не слід зловживати нею перебуваючи за кермом автомобіля або працюючи зі складними механізмами. Хоча, щоб проявилася заспокійлива дія, потрібно як слід поласувати стиглою іргою.
Сад Перемоги Київської МАН прикрасила іргою Валерія Куць, учениця 11-го класу Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, вихованка відділення Екології та аграрних наук Київської МАН, срібна призерка ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2022, дипломантка ІІІ ступеня фінального етапу науково-технічного конкурсу «Еко-Техно Україна», співавторка наукової статті в The journal «World Science» (Warsaw, Poland), активна учасниця проєкту "МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО!"