Полонина Смотрич

Полонина Смотрич Команда літньої школи Київської МАН піднялась на полонину Смотрич ‒ туди, де літо пахне димом, травами й сиром. Вони побачили, як народжується гуцульська магія ‒ варіння бриндзі, будзу та вурди.

Господар показав, як з парного овечого молока на вогні просто неба з’являється сир ‒ м’який,  витриманий у диму будз; ніжна вурда; солона й пряна бриндзя. Недаремно гуцульська овеча бриндзя занесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Учні спостерігали за процесом, куштували сири просто на полонині ‒ свіжі, теплі, з легким присмаком диму.

А вже згодом, коли спустились трохи нижче, розпалили вогнище. Запікали картоплю, смажили сосиски, ділились враженнями. І, звісно, смакували бриндзю ‒ цього разу вже біля багаття, в оточенні Карпат і нових історій.

Версія для друку Опубліковано: 09 Серпня 2025