Петриківський розпис ‒ кольори життя

Петриківський розпис ‒ кольори життя З ініціативи Президента Малої академії наук України, академіка НАН України С. Довгого, Київська МАН долучилась до циклу майстер-класів, присвячений яскравому та самобутньому виду декоративного народного мистецтва, яке визнано Нематеріальною культурною спадщиною людства ЮНЕСКО – Петриківському розпису.

17 та 18 жовтня Петриківку вивчали вихованці відділення філософії та суспільствознавства, учні Ліцею № 13 Святошинського району м. Києва та Ліцею імені Михайла Драгоманова. 19 жовтня  естафету підхопили вихованці відділення «Київ-столиця», а 20 жовтня розпису навчались вихованці студії ВундерМАНи та відділення історії Київської МАН.

Проводила заняття Олена Зозуля, викладачка Комунального закладу «Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури».

19 жовтня на заняття завітав режисер українського історичного фільму «До́вбуш», Віцепрезидент НАМ України Олесь Санін, який 16 жовтня, в Національній академії мистецтв України на заході "Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину", зауважив: «Ми повинні мати інструменти, щоб подолати ці виклики. На мій погляд, тут важливо звернути увагу на освіту та передачу знань»

Сьогодні особлива увага приділяється питанням захисту живої спадщини, збереженню культурної ідентичності й зміцненню стійкості громад під час війни. Й колектив та вихованці Київської МАН беруть активну участь у дослідженнях різноманітних проявів нематеріальної культури. А Петриківський розпис — мистецтво вільних людей. За даним історичних джерел, в селищі Петриківка Дніпропетровської області, ніколи не було кріпацтва — тут розташовувалися зимівники козаків, які надійно захищали ці території від варварів. Саме тому  розпис містить в собі такі символи як вільнолюбство та відкритість, а його сюжети містять яскраві, позитивні кольори, що дарують тепло, надію, гарний настрій.

З цікавого хотілось би розповісти, що хоча наші вихованці й малювали візерунки звичайними пензликами, проте найголовніший інструмент в Петриківці ‒ “Котячка” ‒  унікальний саморобний інструмент, зроблений з невеликого пучка котячої шерсті. Така шерсть легенько підстригається з-під лапки котика чи кішечки й примотується до палички. Котячий пензлик дає унікальний візерунок, що і формує характерні риси петриківського розпису ‒плавність, динамічність, тоненькі витончені лінії та фантасмагоричні квіти.

У теплій й творчій атмосфері учасники майстер-класів спробували себе у творчості й отримали задоволення та позитивні емоції, як й має бути під час спілкування з Петриківкою!

Київська МАН висловлює подяку всім, хто зробив цю подію можливою!

Версія для друку Опубліковано: 21 Жовтня 2024