«Музейна педагогіка» від Київської МАН крокує в Європу

«Музейна педагогіка» від Київської МАН крокує в Європу 5 квітня в рамках освітньо-культорологічного проекту «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: проблеми, сьогодення, перспективи» відбулась віртуальна онлайн екскурсія постійно діючою виставкою "Іван Франко і Київ", яка є частиною експозиції Музею видатних діячів української культури.

Екскурсію провела доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України та провідний науковий співробітник Музею Ольга Ковалевська. Увазі учнів, педагогів  Малої академії наук України, вчителів та викладачів вишів з різних куточків не тільки нашої країни, а в цей раз і Західної Європи (Польші, Естонії, Швеції) було представлено цікаву розповідь про одного з видатних поетів, письменників, мислителів та беззаперечних авторитетів української нації - Івана Франка. Учасники зустрічі почули про його дитячі роки, початки університетської освіти, тісні контакти з представниками Київської Громади та Загальноукраїнської безпартійної організації, співпрацю з різними київськими видавництвами та виданнями. Іван Франко також представ перед слухачами звичайною людиною з усіма проблемами і турботами в колі своєї родини. Ми поринули у вишукану атмосферу життя  української інтелігенції кінця ХІХ – початку ХХ століть заповідної історичної території (квартал між вулицями Саксаганського та Жилянською ). «Українським Парнасом» називали тоді цей куточок Києва, де панувала атмосфера творчості, високого мистецтва, щирого товариства однодумців.  Тут спеціально оселилися поруч генії національної культури Леся Українка, Микола Лисенко, Панас Саксаганський, Михайло Старицький. На території нинішньої музейної садиби бували, гостювали, вирішували українські справи найвідоміші культурні і громадські діячі - М. Коцюбинський, О. Маковей, В. Антонович та багато інших. Протягом життя Іван Франко підтримував дружні стосунки, був пов'язаний творчою співпрацею та громадською роботою з діячами, постаті яких репрезентовані в Музеї – родиною Косачів (П. Косачем, Оленою Пчілкою, Лесею Українкою, М. Драгомановим), М. Старицьким, М. Лисенком. В експозиції виставки знайшли відображення три приїздки І. Франка до Києва у 1885, 1886 і 1909 рр.. 

Дякуємо Ольго Олегівно! Завдяки Вашій яскравій та візуально насиченій екскурсії учасники  заходу по-новому відкрили для себе непересічну постать Івана Яковича Франка!

Запрошуємо всіх бажаючих до участі в наступних заходах, які організовує Київська МАН!  До нових зустрічей!

Версія для друку Опубліковано: 07 Квітня 2022