Музей-квартира Павла Тичини: заходьте коли-небудь!

Музей-квартира Павла Тичини: заходьте коли-небудь! 1 липня учасники «Музейного марафону – 2022» здійснили надзвичайно цікавий віртуальний 3D тур до Літературно-меморіального музею-квартири П.Г. Тичини в місті Києві, який розташований у меморіальному помешканні одного з найвідоміших українських поетів ХХ століття, мово- та літературознавця, перекладача, академіка АН УРСР, державного та громадського діяча, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка (вул. Терещенківська, 5, кв. 1, 3).

Еллади карта, Коцюбинський,
на етажерці лебідь:
оце і вся моя кімната , –
заходьте коли-небудь!
(Павло Тичина)

 

Гідом нашої екскурсії став завідувач наукового відділу фондово-експозиційної роботи музею Нестерчук Дмитро Васильович.

Музей заснований у Києві 1979 року, відкритий для відвідувачів 27 січня 1980 року. Експозиція музею розміщена в п'яти кімнатах, де й проживав поет. В її основу покладено ансамблевий принцип, що дозволило зберегти максимальну автентичність розміщення предметів в інтер'єрах і створити ефект «присутності господаря». У робочому кабінеті – офіційній приймальні поета – зберігаються книги, музичні інструменти, художня колекція (твори народних художників Олексія Шовкуненка, Миколи Глущенка, Василя Касіяна, Олени Кульчицької та ін.). Тут експонуються музичні інструменти, зокрема рояль, бандура та кларнет – профільний музичний інструмент,  на якому П. Тичина грав у роки навчання в Чернігівській семінарії. У квартирі відвідувачі можуть відкрити для себе також Тичину-художника. Тут представлено 12 малюнків поета, виконані в різні періоди життя, в тому числі автопортрет (експонується в робочому кабінеті). Інтер'єри прикрашають родинні фото та значна кількість творів народного декоративно-образотворчого мистецтва: килими, кераміка, вишивка, предмети з дерева, прикрашені різьбою.

Дякуємо Дмитру Васильовичу за цікаву екскурсію, правдиву подачу образу відомого українського поета, поширення інформації про літературних діячів минулої епохи через призму творчості Павла Тичини.

Запрошуємо завітати до музею!

Версія для друку Опубліковано: 06 Липня 2022