Мандрівка до Ольвії

Мандрівка до Ольвії А Ви хоч раз в своєму житті були в Ольвії? Якщо Вам не пощастило ходити стежками, де колись ходили греки і бував усім відомий «батько історії» Геродот, то це до нас!

19 квітня в захоплюючу олайн-екскурсію  до античного міста Північного Причорномор'я запросила учасників зустрічі доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України, заступниця директора з наукової роботи Інституту археології НАН України, завідувачка відділу античної археології Інституту, Алла Валеріївна Буйських.

Ольвія (від грецької «щаслива»), що поблизу села Парутине на Дніпровсько-Бузькому лимані (неподалік сучасного Миколаєва), особливого значення  набула після анексії Криму. Це найбільша цілісна пам’ятка античності, яку можна відвідати і цікавість до якої щороку зростає.

Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія»,  заснований у 1926 році, сьогодні  складається з двох частин: міста Ольвії з некрополем і території сучасного острова Березань, що навпроти Чорноморської коси. На території заповідника діють: музей, де представлені знахідки з розкопок (понад 96 тис. експонатів) і лапідарій (музей каменю), в якому зберігаються архітектурні деталі, надгробки, знаряддя праці, скульптури та плити з написами і текстами декретів. Заповідник має свої наукові фонди та бібліотеку. Основною частиною музею є експозиція залишків античної архітектури просто неба: понад півтора десятка ділянок.

Дякуємо Аллі Валеріївні за яскраву презентацію та запрошуємо разом з нами до Ольвії:

Версія для друку Опубліковано: 22 Квітня 2022