МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО! Йодний дефіцит – що це?

Йодний дефіцит є однією з найбільш актуальних проблем охорони здоров’я для понад 140 країн світу. У зв’язку з цим у 1983 р. був введений термін “йододефіцитні захворювання”, який об’єднує всі стани, зумовлені впливом йодної недостатності на ріст та розвиток організму.
Проблема йододефіцитних захворювань у всьому світі визнана актуальною у медичному, екологічному та соціально-економічному аспекті, оскільки ці захворювання визначають стан здоров’я населення, інтелектуальний, освітній та професійний потенціал суспільства і мають значну розповсюдженість. Найбільш несприятливі наслідки нестачі йоду в організмі виникають на ранніх етапах розвитку, від внутрішньоутробного періоду до статевого дозрівання. Нестача йоду в організмі може викликати порушення гормональної функції щитоподібної залози.
На сьогодні в Україні нараховується близько 1 млн пацієнтів із захворюваннями ЩЗ. Понад 10 мільйонів населення проживає в зоні українського Полісся (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Житомирська, Чернігівська області та північ Київської). Там торф’яно-болотисті ґрунти з вмістом так званих гідрослюд, які не утримують не тільки йод, а і інші корисні для організму людини мікроелементів. Таким чином, все населення цього регіону відносять до групи ризику. Окрім того, багато мільйонів населення, отримують воду, яка тече з поліських регіонів, що збіднені йодом. Таким чином, дефіцит йоду відчуває майже все населення України, за винятком так званих сивашів (південь України між Чорним і Азовським морем), де рівень йоду більш-менш забезпечений.
Розв’язання проблеми йододефіциту вимагає комплексного підходу до створення спеціальних продуктів харчування. Природним і найменш шкідливим компонентом такого харчування можуть бути деякі рослини, які виступають джерелом йодоорганічних сполук.
Отож, стежте за нашими публікаціями, де ми будемо висвітлювати цікаві факти та корисні поради.