МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО! Йодний дефіцит – що це?

МРІЄМО, ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО! Йодний дефіцит – що це? Продовжує працювати секція «Охорона довкілля та раціональне природокористування» відділення Екології та аграрних наук Київської МАН. Темою низки занять буде «Профілактика йододефіциту». Ми вирішили, що про таку важливу тему цікаво й корисно буде знати усім.

Йодний дефіцит є однією з найбільш актуальних проблем охорони здоров’я для понад 140 країн світу. У зв’язку з цим у 1983 р. був введений термін “йододефіцитні захворювання”, який об’єднує всі стани, зумовлені впливом йодної недостатності на ріст та розвиток організму.

Проблема йододефіцитних захворювань у всьому світі визнана актуальною у медичному, екологічному та соціально-економічному аспекті, оскільки ці захворювання визначають стан здоров’я населення, інтелектуальний, освітній та професійний потенціал суспільства і мають значну розповсюдженість. Найбільш несприятливі наслідки нестачі йоду в організмі виникають на ранніх етапах розвитку, від внутрішньоутробного періоду до статевого дозрівання. Нестача йоду в організмі може викликати порушення гормональної функції щитоподібної залози.

На сьогодні в Україні нараховується близько 1 млн пацієнтів із захворюваннями ЩЗ. Понад 10 мільйонів  населення  проживає  в  зоні  українського  Полісся  (Львівська,  Тернопільська,  Івано-Франківська,  Житомирська,  Чернігівська  області  та  північ  Київської).  Там  торф’яно-болотисті  ґрунти  з  вмістом  так  званих  гідрослюд,  які  не  утримують  не  тільки  йод,  а  і  інші  корисні  для  організму  людини  мікроелементів.  Таким  чином,  все  населення  цього  регіону  відносять  до  групи  ризику.  Окрім  того,  багато мільйонів  населення,  отримують  воду,  яка  тече  з  поліських  регіонів,  що  збіднені  йодом.  Таким  чином,  дефіцит йоду відчуває майже все  населення  України,  за  винятком  так  званих  сивашів  (південь  України  між  Чорним  і  Азовським  морем),  де  рівень  йоду  більш-менш  забезпечений.

Розв’язання проблеми йододефіциту вимагає комплексного підходу до створення спеціальних продуктів харчування. Природним і найменш шкідливим компонентом такого харчування можуть бути деякі рослини, які виступають джерелом йодоорганічних сполук.

Отож, стежте за нашими публікаціями, де ми будемо висвітлювати цікаві факти та корисні поради.

Версія для друку Опубліковано: 18 Березня 2022