Літня науково-профільна школа за напрямом хімічні технології завершила роботу

Літня науково-профільна школа за напрямом хімічні технології завершила роботу Ось і добігла до кінця наша літня науково-профільна школа за напрямом хімічні технології.

Цікаву лекцію на тему "Сучасна органічна хімія – від нових біологічно-активних речовин до наноматеріалів" провів старший викладач кафедри органічної хімії та технології органічних речовин ХТФ, кандидат хімічних наук Андрій КУШКО.


Слухачі ознайомилися з історією кафедри та її науковими досягненнями, які історично пов'язані з дослідженнями хімії насичених каркасних вуглеводнів. Учні побачили, наскільки важлива роль органічних сполук в існуванні живих організмів.

Адже органічна хімія – це галузь науки, яка займається розробленням методів синтезу та вивченням будови, властивостей, реакційної здатності органічних сполук різних класів, які відіграють ключову роль в існуванні живих організмів. На даному етапі розвитку органічної хімії найвагоміші відкриття виникають на межі перетину цієї науки з фізикою, матеріалознавством, біологією та медициною, але фундаментом все одно залишається органічна хімія. Зокрема, нанотехнології.

У хімічній лабораторії під керівництвом асистента кафедри хімії та технології органічних речовин, кандидата хімічних наук Олександра ГАЙДАЯ, та старшого викладача кафедри органічної хімії та технології органічних речовин ХТФ, кандидата хімічних наук Андрія КУШКО, слухачі літньої школи познайомилися з деякими найбільш яскравими аналітичними реакціями, які наочно демонструють багато важливих хімічних властивостей основних функціональних груп органічних сполук.


Слухачі літньої школи самостійно навчилися працювати з газоподібними та рідкими органічними речовинами; виконали нанесення тонких плівок срібла на скляні поверхні за допомогою органічних окисно-відновних реакцій, навчилися синтезувати запашні похідні карбонових кислот та багато іншого.

Закриття роботи Літньої науково-профільної школи за напрямом хімічні технології пройшло дуже феєрично: учні з великим заохоченням відвідали представлення кафедри загальної та неорганічної хімії ХТФ, де працівники кафедри, завідувач лабораторії Олена ШУРАНОВА та провідний інженер Тетяна КУШМИРУК, продемонстрували цікаві та незвичайні досліди: "Хімічний поріз – бутафорська кров", "Дим без вогню", "Виверження вулкана" (вулкан Рудольфа Бьоттгера), «Бузковий туман», «Бенгальські вогні», каталітичний розклад пероксиду водню та інші. Кожен експеримент коментували старші викладачі кафедри Наталія ТАРАСЕНКО та Ольга КАЧОРОВСЬКА.


Через демонстраційні хімічні експерименти присутні мали чудову нагоду долучитися до таємниць науки: різноманітні хімічні феєрверки, вибухи, яскраві спалахи, взагалі все те, що завжди заворожує та захоплює.


Навчити мислити творчо, самостійно розв’язувати практичні завдання – мета Літньої школи, яка була успішно досягнута.


Ми бажаємо всім учасникам успіхів у подальших наукових пошуках та нових відкриттях.

Версія для друку Опубліковано: 02 Липня 2024