Хто такий Справжній Українець

Хто такий Справжній Українець Круглий стіл «Хто такий справжній українець», на якому зустрілись вихованці та випускники Київської МАН, столичні школярі, студенти ЗВО, експерти та науковці, пройшов 22 листопада у Національному музеї Революції Гідності. Він був присвячений Дню Гідності та Свободи й проходив в межах реалізації проєктів «Незламність – генетичний код українців» та «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: проблеми, сьогодення і перспективи».

Під час роботи круглого столу учасники не тільки обговорювали хто ж такий справжній українець, які риси йому притаманні, які погляди він відстоює, яку мову й віру боронить. Вони працювали в командах, спільно виконували завдання, занурювались в різні періоди державотворення, напрацьовували свої тлумачення духовних та національних цінностей.

А ще згадували слова Великих Українців – гідних, чесних, відданих, такі як:

«…ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути». В’ячеслав ЛИПИНСЬКИЙ.

«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі». В’ячеслав ЧОРНОВІЛ.

Розуміння  гідності як першооснови соціального і правового буття кожного громадянина. Усвідомлення своєї громадської ваги, громадянського обов’язку, дотримання прав та свобод. Розвиток цивілізованого почуття власної гідності людини та виховання поваги й готовності захищати гідність інших людей. Це і є основні якості, риси та позиція Справжнього Українця.

І, на сьогодні, питання утвердження української національної та громадської ідентичності як складової забезпечення національної безпеки України та формування активної громадської позиції національно-патріотичного виховання – є першоосновою.

Надзвичайно пишаємось та безмежно вдячні, що серед присутніх був Остап Стасів ‒ учасник Революції Гідності, а нині –  воїн ЗСУ.

Дякуємо за участь у заході директорові Інституту обдарованої дитини НАПН, доктору філософських наук Максиму Гальченку, директорові спеціалізованої школи  І-III ступенів з поглибленим вивченням англійської мови №85 Тетяні Федуновій, провідному фахівцю НЦ МАН України, раднику МАНУ Володимиру Васинюку, почесному посланнику освітян нескорених міст України Олександру Юрову.

Фото заходу тут.

«Всі ми – народ України». В’ячеслав ЧОРНОВІЛ.

Версія для друку Опубліковано: 27 Листопада 2023