Київська МАН вітає всіх з Днем Конституції!

Київська МАН вітає всіх з Днем Конституції! Щороку 28 червня українська громадськість відзначає День Конституції – головного закону країни, якому цьогоріч виповнюється 28 років. Прийнята в 1996 році, вона стала відображенням засад та основоположних принципів суверенної держави Україна, незалежність якої була визнана міжнародною спільнотою.

Коріння української конституції тягнеться ще у часи київського князя Ярослава Мудрого, у XI століття, а першою українською збіркою законів вважається Конституція Пилипа Орлика якій понад 300 років. Її називають першою писемною Конституцією Європи.

Другу Конституцію України ухвалила 1918 р. Центральна Рада УНР. Документ розроблявся під керівництвом Михайла Грушевського і проголошував незалежність УНР.  На жаль він не встиг набути чинності.

У 1991 році Україна здобула незалежність, проте ще п'ять років у державі діяв  старий основний закон УРСР. 28 червня 1996 р. під час п'ятої сесії Верховної Ради України II скликання була ухвалена нова Конституція. Прийняття Конституції стало важливою віхою в історії незалежної України, закріпивши її як суверенну та демократичну державу. Основний закон визначає принципи державного устрою, закріплює права і свободи громадян, а також встановлює порядок діяльності органів державної влади. Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і  територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина

Згодом світова спільнота назвала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Це ті цінності, за які ми зараз боремось! Нехай повага до закону та громадянських прав процвітає в нашому суспільстві!  Бажаємо кожному українцю відчувати гордість за свою країну, жити в мирі та злагоді, досягати нових вершин і здійснювати мрії!

Версія для друку Опубліковано: 28 Червня 2024