Канада, МакГілл та Київська МАН – що спільного?

Канада, МакГілл та Київська МАН – що спільного? На черговому семінарі лекторію «Передові рубежі біології», організованого Інститутом біохімії імені О.В. Палладіна НАНУ та Відділенням екології та аграрних наук Київської МАН відбулось цікаве «Знайомство з канадським Університетом МакГілла та його науково-навчальними програмами в галузі харчування».

Знаменно, що інформували про один з найстаріших та найвідоміших університетів Канади випускниці Київської МАН Надія Іванівна Адамчук-Чала та Єлизавета Чала. Сьогодні їх діяльність безпосередньо пов’язана з цим закладом – Надія Іванівна є науковою співробітницею відділу рослинництва МакГілл Університету, а її донька Єлизавета навчається там же в магістратурі.

Університет МакГілл був відкритий в 1829 році в Монреалі (Квебек, Канада) та має 11 факультетів, близько 300 програм для навчання, а також більше ніж 33 тис. студентів. Він входить до числа найпрестижніших закладів освіти Канади, щороку приваблює тисячі іноземних студентів з більш ніж 150 країн, яким пропонує ступені та дипломи в більш ніж 300 напрямках навчання. Особливий попит мають міждисциплінарні програми, серед яких: «Біоінформатика», «Біологічна та біомедична інженерія», «Обчислювальна наука та техніка», «Варіант дослідження розвитку», «Екологічна інженерія», «Європейські дослідження».

МакГілл має багату історію та успішну мережу випускників з 250 000 осіб у всьому світі, у ньому навчалися або працювали 8 лауреатів Нобелівської премії, зокрема:

  • Ернест Резерфорд ‒ британський фізик, лауреат Нобелівської премії з хімії (1908) «за проведені ним дослідження в царині розпаду елементів у хімії радіоактивних речовин»;
  • Ендрю Віктор Шеллі ‒ польсько-американський біохімік, нобелівський лауреат (1977) «за відкриття, пов'язані з секрецією пептидних гормонів мозку»;
  • Джек Вільям Шостак ‒ американський генетик, лауреат Нобелівської премії з фізіології або медицини 2009 р. (разом з Керол Грейдер і Елізабет Блекберн) «за відкриття механізмів захисту хромосом теломер і ферменту теломерази»;
  • Девід Гантер Г'юбел ‒ лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1981 року разом з Торстеном Візелом «за відкриття, що стосуються принципів перероблювання інформації в нейронних структурах»;
  • Ральф Марвін Стейнман ‒ американський імунолог та цитолог канадського походження, лауреат Нобелівської премії з фізіології або медицини за 2011 рік «за відкриття дендритної клітини та її ролі в адаптивному імунітеті» (другу половину премії отримали Брюс Бетлер та Жюль Гоффман «за дослідження активації вродженого імунітету»).

Детальніше дізнатися інформацію про Університет МакГілла, оглянути навчальні класи і дослідницькі лабораторії та їх обладнання можна переглянувши відеозапис зустрічі.

ЕкоКМАНимо та досліджуємо світ разом!

Версія для друку Опубліковано: 26 Квітня 2024