Графіті Софії Київської

Графіті Софії Київської Ось і відбувся наш останній вебінар «Музейного марафону – 2022» в рамках освітньо-культурологічного проєкту «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: досвід, проблеми, перспективи». Цей навчальний рік ми завершили темою «Графіті Софії Київської» зі заступником генерального директора Національного заповідника «Софія Київська», доктором історичних наук, випускником Київської МАН, Вячеславом Корнієнком.

В своїй лекції дослідник розповів про стародавні графіті як важливе джерело для вивчення різноманітних напрямків історичних студій – досліджень у галузі історії України, історичної лінгвістики, генеалогії, біографістики, геральдики, мистецтвознавства, історії книги тощо. Упродовж 10 років до наукового обігу введено майже 7500 графіті – неофіційних написів і рисунків, залишених  у давнину на фресках кліриками й мирянами.

Такої кількості графіті не знайдено в жодному храмі. Унікальну інформацію містять графіті Софії Київської.   А головне – на конкретних прикладах Вячеслав Васильович професійно доказав:  середньовічні написи-графіті свідчать, що розмовною мовою Київської Русі у ХІ-ХІІ століттях була саме українська мова.

Запрошуємо до Софії Київської!

До зустрічі у новому навчальному році!

Версія для друку Опубліковано: 26 Липня 2022