Дізнайся про «Антимікробну активність рослин» та будь здоров!

Керівник секції Ганна Петрівна Мегалінська розповіла, що найбільшою протимікробною активністю відрізняються олії часнику, черемші, звіробою, ромашки, деревію, базиліку, чабрецю, шавлії, ромашки, ялівцю, сосни, пихти, розмарину, петрушки, евкаліпту, полину звичайного та ін. Фунгістатичну та фунгіцидну активність проявляють ефірні олії м'яти, кмину, фенхелю, петрушки, котовнику, часнику, черемші.
В той же час в літературі відсутні дані щодо антимікробної активності йодоорганічних сполук в рослинній сировині. За характером дії на мікроорганізми йод належить до групи окиснювачів (хлор, пероксид водню, перманганат калію), які широко використовують для дезінфекції питної води та в медицині.
Цього року у секції досліджувалась антибактеріальна активність зостери морської, нетреби звичайної, ламінарії цукристої та ряски малої на умовно патогенні мікроорганізми. Результати дозволяють стверджувати, що антибактеріальні властивості залежать від всього комплексу вторинних метаболітів, включаючи і йодоорганічні сполуки.
А якщо поряд немає йодовмісних рослин (зостери морської, нетреби звичайної, ламінарії цукристої та ряски малої), рекомендумо активно вживати часник, черемшу, шавлію, петрушку… Таким чином ви допоможете своєму організму у підвищенні імунітету та боротьбі із шкідливими мікроорганізмами.