Читанка Незалежності

Читанка Незалежності Напередодні Дня Незалежності 21 серпня 2024 у Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького у Києві відбувся захід «Читанка Незалежності: від Плеяди до Книжкових сомельє», модератором якого була засновниця проєкту LitCom, завідувачка відділення суспільних комунікацій Ольга Сухомлін.

Традицію книжкових рекомендацій Косачів започаткувала Леся Українка, У листі до брата Михайла з епіграфом «Ще не вмерла Україна» вона запропонувала список знакових книжок, які мріяла побачити в українському перекладі. Молодь родини Косачів мала амбітну ідею створити найкращі умови для розвитку культури та літератури. Інтелектуальна еліта, зібрана навколо їхніх ідей, об’єдналася в гурток із зірковою назвою «Плеяда». Й мета «Читанки Незалежності» – розвивати традицію Косачів, а учасники заходу мали можливість оглянути оригінал листа з книжковими рекомендаціями Лесі Українки.

Під час панельної дискусії кінорежисер і музикант Олесь Санін, дизайнерка одягу і взуття Аліна Качоровська, срібний призер Олімпійських ігор у Лондоні з вільної боротьби Валерій Андрійцев та громадська діячка й дослідниця старовинної української кухні Лариса Латипова  обговорили з Ольгою Сухомлин, як книжки впливають на формування національної ідентичності, світогляду і цінностей.

Дискусія продовжилася і під час неофіційної частини події: лекторка Люцина Ольховська познайомила гостей із салонними традиціями кінця ХІХ — початку XX століття як складником творення мистецьких й інтелектуальних спільнот.

Формат зустрічі книгоманів із яскравими особистостями, котрі розповіли про свої читацькі уподобання, дозволив відчути могутній потенціал української культури, котра так багата глибокими думками та ідеями. І ці ідеї є прекрасним джерелом для створення майбутніх юнацьких дослідницьких проєктів.

Дякуємо завідувачці відділення суспільних комунікацій Ользі Сухомлин за прекрасну  подію!

Версія для друку Опубліковано: 23 Серпня 2024