ЧОРНОБИЛЬ. ЗОНА ВІДЧУЖЕННЯ

ЧОРНОБИЛЬ. ЗОНА ВІДЧУЖЕННЯ 30 квітня в Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві для вихованців відділення історії Київської МАН відбувся «Архівний вебінар. Першоджерела історії», присвячений Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

Спікерка заходу, головний спеціаліст ЦДАЕА Ірина Закринична ознайомила учасників вебінару з колекцією архівних документів про аварію на Чорнобильській АЕС, її масштаби та наслідки, проінформувала про включення у 2017 р. української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС», до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу», а також звернула увагу учасників на історичній цінності архівних документів, що увійшли до номінації.

Учні висловили свої думки щодо трансформації Чорнобильської катастрофи від політики тотального замовчування до розуміння світового масштабу події, а також щодо перспектив розвитку Чорнобильської зони відчуження.

 З метою вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Центральним державним аудіовізуальним та електронним архівом підготовлено документальну виставку «Чорнобиль. «Жива» зона відчуження». Проєкт дозволяє осмислити причини та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС через призму архівних документів і крізь драми людських доль. Він – про зону відчуження, ліквідаторів, вимушених переселенців і тих, хто вирішив повернутися на Малу Батьківщину. Ця виставка також про Чорнобиль як про один із найстрашніших злочинів радянської системи, що водночас є прикладом самовідданості, жертовності й героїзму ліквідаторів аварії.       

Ознайомитися з виставковим проєктом можна на вебсайті архіву за посиланням: https://bitly.cx/P10.

Запис вебінару тут.

Версія для друку Опубліковано: 07 Травня 2024