Антибіотики vs плодові рослини

Антибіотики vs плодові рослини Вітаємо вихованок відділення Екології та аграрних наук Київської МАН Аліну Колкову та Валерію Романюгу з успішною презентацією своїх робіт на IV Міжнародній науково-практичній конференції «Science of post-industrial society: globalization and transformation processes». Матеріали їхнього наукового дослідження: «Антибактеріальна активність деяких плодових рослин» опубліковані у Міжнародному науковому журналі «Грааль науки».

Нераціональне та неконтрольоване використання антибіотиків може призвести до негативних наслідків. По-перше, вже виникли стійкі форми бактерій, які резистентні до дії антибіотиків, а по-друге - в біоценозах порушуються трофічні зв'язки. Як же бути?

Для розв’язання цієї проблеми учениця 11-го класу гімназії № 179 м. Києва Аліна Колкова пропонує замінити деякі антибіотики соками таких рослин як калина звичайна, чорниця звичайна та лимонник китайський. Експериментальні дослідження нашої вихованки дозволили створити алгоритм використання соків цих рослин в залежності від виду умовно-патогенної бактерії.

Свою чергою, Валерія Романюга, учениця 10-го класу Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О. О. Богомольця рекомендує використовувати ендокарпії (кісточки) вишні, сливи, дерену та насіння калини і винограду.

Роботи обох юних дослідниць мають практичне значення і можуть бути внеском у розв’язання проблеми забруднення довкілля антибіотиками.

Версія для друку Опубліковано: 29 Грудня 2022