8 травня в Україні та світі святкують Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8 травня в Україні та світі святкують Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цей день, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни, Україна втретє зустрічає під час повномасштабної збройної агресії.

Для Європи 8 травня — точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом тоді  тепер, а також пам’ять мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна розкрила для українців руйнівну «силу» обох тоталітарних режимів.

Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, депортації). Однак довго замовчувалися численні злочини комуністичного режиму — розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, підрив центру Києва і греблі ДніпроГЕСу в 1941 році, знищення в Одесі поранених, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо. Однак російська пропаганда активно культивує власні міфи про Другу світову не лише всередині рф, а й маніпулює ними в Європі та світі. Держава-агресор використовує перемогу в Другій світовій війні й свою нібито «виключну роль» в ній як індульгенцією на вчинення масових злочинів в Україні.

Сьогодні Українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії, як і в часи Другої світової війни, єдиний шлях відновлення миру — перемогти загарбника.  І зло буде покарано! Разом до Перемоги та справедливого миру!

Світла пам’ять всім, хто віддав життя за перемогу добра і світла, за свободу та справедливість! 

Версія для друку Опубліковано: 08 Травня 2024