Математика в кулінарії: «Кулінарні справи та відсотки»

Математика в кулінарії: «Кулінарні справи та відсотки» Другого червня в четвер відбулося друге вебінар-заняття із циклу занять про відсотки. Під час вебінару було продемонстровано підбірку задач на відсотки при приготуванні улюблених страв та напоїв.

Було розглянуто класичні типи завдань на відсотки, але з кулінарною складовою: як знайти масу  смаженої картоплі, якщо відомо відсоток втрат маси при смаженні та відсоток втрат на відходи при чищенні коренеплоду; як прорахувати масу сирого м’яса, якщо при смаженні втрачається 35% загальної маси;   та як з двох сортів кефіру зробити напій потрібної жирності. Проаналізовані та підкреслені нюанси різних видів завдань, пов’язаних із різноманітними життевими ситуаціями (наприклад, зменьшення концентрації або випаровування при сушці). Актуальною стала задача про розведення оцтової кислоти до столових значень відсотків. 

Слід відмітити активну роботу учасників вебінару при розв’язуванні задач. Олесі та Людмилі особливо сподобалися задачі про шашлик та смажену картоплю. 

На наступних заняттях вже точно розглянемо відсотки у медицині, хімії (алхімії) та операціях із грошима.

Долучайтеся!

Версія для друку Опубліковано: 06 Червня 2022