Європейські цінності та спільна спадщина

Європейські цінності та спільна спадщина Указом Президента України «Про День Європи» від 08.05.2023 № 266/2023 в Україні встановлено День Європи, який відзначається спільно з державами Європейського Союзу щороку 9 травня. Напередодні, у відділенні філософії та суспільствознавства відбулось навчально-просвітницьке заняття «Європейські цінності та спільна спадщина» з циклу заходів національно-патріотичного виховання тематичного блоку «Україна – країна можливостей».

Вихованці відділення, учні школи № 218 Деснянського району міста Києва ґрунтовно та завзято готувались до заходу. Вони занурились у витоки свята й почали зі знакового документа, який нині відомий як «Декларація Шумана». Ця урядова пропозиція міністра закордонних справ Франції Робера Шумана, який вважається одним з засновників Європейського Союзу, вартує уваги та обговорення.

У далекому 1950 році, після трагічного досвіду двох Світових воєн, ним було запропоновано створити нову форму організації держав у Європі, яка б могла об’єднати навіть тих, хто колись протистояв один одному.

Справедливість, гідність, верховенство права, демократичні цінності – ось ті креації та базис «Наднаціональної спільноти», що надалі отримає назву Європейський Союз. Вони вищі за держави та уряди, вони є тим об’єднувальним сегментом, який зміцнює, є фундаментом безпеки та стабільності для всіх народів Європи.

«Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. І правильно буде разом з усією вільною Європою відзначати День Європи», – сказав Президент України Володимир Зеленський.

Відзначаючи День Європи, день, що символізує єдність, гідний вибір, справедливі прагнення, ми наголошуємо, стверджуємо: «Ми велика Родина, зі своєю самобутністю, національною ідентичністю. Але, разом з тим, – ми європейський інтеграційний простір, зі спільною спадщиною, ми – єдина Вільна Європа!» 

Версія для друку Опубліковано: 09 Травня 2024