Майбутні професіонали — просто від грядки!

МАНівці елементарно впорались із запитаннями досвідченого біолога, менеджера з технічних сервісів компанії «Сингента» Ярини Шеремет щодо структури та проведення реакцій на рівні ДНК. А коли довелося просто повторювати почуті під час екскурсії в лабораторії факти, буквально на льоту закидали відповідями, ще й отримали за це заохочувальні нагороди від господарів.
Освітню програму для школярів «Сингента» реалізує вже другий рік. Адже саме така сучасна компанія має долати стереотипи про нібито безперспективність сільського господарства, розвінчувати застарілі міфи про застосування пестицидів тощо. Запросили учнів просто до себе у «святая святих» — лабораторію із наймодерновішим обладнанням, куди зазвичай стороннім вхід закритий і де найкращі фахівці проводять досліди на замовлення своїх партнерів-аграріїв. До речі, такими технічними сервісами клієнти «Сингенти» користуються безкоштовно.
Коли спеціаліст лабораторії демонструвала досліди з фітопатологічного аналізу зерна для визначення патогенів на ньому, школярі самі запропонували вгадати за невеликими проростками, до якої саме культури вони належать. «Правильно!» — щоразу задоволено усміхалася фітоексперт Людмила Шостак і відповідала на численні запитання.
Зіркою дня для школярів стала спеціаліст лабораторії Людмила Лапченко. На своєму прикладі вона продемонструвала можливість блискавичного кар’єрного росту у відомій компанії одразу після закінчення аграрного університету в Умані. Своїм досягненням вона викликала не просто подив, а й заздрощі однокурсників. Наполеглива дівчина дуже швидко та якісно під час практики змогла освоїти, зокрема, складний новітній метод ПЛР–діагностики, вирішила змінити місце проживання та переїхала до Білої Церкви, аби присвятити себе захопливій роботі. Людмила бралася не тільки за лабораторні, але й за польові дослідні роботи.
Під час практичного семінару в діагностичній лабораторії школярі побачили, що в наш час праця в аграрній галузі відрізняється від загальноприйнятих уявлень, адже наразі спеціалісти в цій сфері працюють на надсучасному обладнанні та застосовують прогресивні технології. Наприкінці візиту керівник групи з біологічних досліджень Віталій Нагорний разом з колегами продемонстрували гостям весь ланцюжок вирощування сільгоспкультур. І на кожному етапі учні могли не просто подивитися і розпитати, але й випробувати обладнання. Школярі разом із спеціалістами «Сингенти» ознайомилися з усіма етапами підготовки насіння до висіву, калібрували його, очищували, знайомилися з етапом протруювання. Уважно оглянули всю лінійку необхідної сільгосптехніки — від сівалки і до суперсучасного трактора «Ламборджині».
Після такої комплексної підготовчої роботи гріх було б не навідатися на поля із вирощеним урожаєм. На щастя, погода дозволила дістатися до бажаних ділянок із експериментальними зерновими, бобовими культурами, ознайомитися з сортами моркви, на яких випробовують новітні методи боротьби зі шкідниками, дослідити середину гігантської капусти і поласувати смачненькою цукровою кукурудзою.
Школярі одразу ділилися враженнями: «Мені цікаво і важливо усвідомлювати, як самотужки висаджуєш щось у землю і стежиш за тим, як воно росте. І при цьому результат залежить саме від мене, це моє досягнення, — розмірковує про кар’єру у сільському господарстві одинадцятикласник Ярослав Гримович. — Навіть дивно, що багато хто сприймає агроспеціальність як невигідну, непрестижну. Радять, наприклад, економіку, хоча я особисто вважаю її паперовою. У мене дід має господарство у Миколаївській області. Можливо, працюватиму з ним і створимо сімейний бізнес. Дуже цінно для мене, що сьогодні дізнався, як компанія «Сингента» працює зі студентами. Однозначно піду в агросферу».
«Тут відчувається, що працюють професіонали, які справді хочуть щось змінити у нашій державі на краще. Я не остаточно визначилася із вибором професії — думала про екологію, медицину, принаймні, орієнтуюся на хімію та біологію. І на те, щоб робити кар’єру саме в Україні. У нас же все є — і люди, і земля. Треба просто бажання, ми сьогодні побачили, як у цій сфері можна реалізуватися молодій людині», — каже десятикласниця Інна Склярська.
Завідувач відділення хімії та біології Київської МАН учнівської молоді Сергій Бабан переконаний, що надзвичайно важливо для навчальних закладів контактувати з реальним бізнесом агросектору, з сучасними компаніями. «Тоді учням одразу видно, як і де можна реалізувати отримані знання. Сьогодні це всі ми побачили — тому й стільки позитивних емоцій», — розповідає наставник учнівської молоді.
Менеджер з технічних сервісів компанії «Сингента» Ярина Шеремет, котра провела цілий майстер-клас для, можливо, майбутніх колег, приємно здивована глибокими професійними питаннями, які почула від школярів: «Це вже серйозні запитання людей, які визначаються зі своїм майбутнім. Наше завдання — дати інформацію, зорієнтувати у професії. Коли є мотивація вчитися і самовдосконалюватися, то молоді люди будуть прагнути стати достойними хорошої роботи і знайти своє гідне місце в суспільстві».
«На жаль, не все суспільство усвідомлює роль і місце сільського господарства і плутається щодо функцій компаній, які займаються агрохімією, — розмірковує менеджер із корпоративних зв’язків «Сингенти» Алла Бойко. — Часом люди ставляться негативно до таких сфер саме через елементарну необізнаність. Висококваліфіковані, ефективні професіонали мусять ділитися своїми знаннями і баченням перспектив. Найкраще, якщо вони це робитимуть з тими, хто понесе ці знання далі, хто зараз вступає в активне життя та має широке коло спілкування. Тому вважаю, що наш унікальний проект є надзвичайно актуальним та необхідним нашому суспільству».
Київська Мала академія наук учнівської молоді щиро вдячна Генеральному директору Товариства з обмеженою відповідальністю «СИНГЕНТА» Гебхарду Рогенхоферу та його команді – Ярині Шеремет, Аллі Бойко, Людмилі Лапченко, Людмилі Шостак, Жанні Вдовиченко, Віталію Нагорному, Анні Гутник, Олександру Семеніхіну, Олександру Соловйову, Віктору Самозвону, Володимиру Борисенко та Альоні Федько за надзвичайно цікаву, пізнавальну та змістовну екскурсію і практикум, проведені у дослідницькому центрі і діагностичній лабораторії.
За матеріалами Ірини Садової для видання «Агробізнес сьогодні» http://www.agro-business.com.ua/2010-06-11-07-43-47/2433-2014-10-29-09-15-15.html