Вишитий одяг – національний спадок і символ єднання українців

Вишитий одяг – національний спадок і символ єднання українців 14 травня, напередодні Всеукраїнського дня вишиванки, відбувся науково-просвітницький семінар «Вишитий одяг – національний спадок і символ єднання українців», організований Радою молодих учених Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України і Радою молодих вчених НАН України у співпраці з секцією етнології відділення історії Київської МАН.

Цей патріотичний захід став цінним джерелом знань про культурне надбання українського народу. Цікаві теми та презентації, представлені на семінарі, допомогли учням визначитися з напрямками своїх наукових досліджень та проєктів на наступний навчальний рік. Переконані, що такий дидактичний аспект заходу посприяє подальшій науковій активності  учнівської аудиторії.

На заході виступили наукові співробітники відділу «Український етнологічний центр» ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України Марина Олійник та Микола Бех,  директор Центру фольклору та етнографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Щибря, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва Іванна Стеф’юк. Учасники семінару мали можливість ознайомитися з цікавинками, що розкривають різноманітні аспекти української національної культури через призму вишитого вбрання. Характеристиці традиційного дитячого одягу українців присвятив свій виступ та змістовний фоторяд аспірант цього ж Інституту Ігор Турейський.

З доповіддю про українські прикраси виступила вихованка секції етнології Київської МАН Софія Очеретяна. У своїй доповіді вона поділилася результатами своїх досліджень, наголошуючи на важливості збереження та вивчення українського народного одягу і прикрас в сучасному світі.

Семінар, спрямований на збереження та популяризацію національної культури України, стимулював обговорення і глибокі рефлексії серед його учасників. На заході наскрізно було закцентовано на важливості дотримання традицій та цінностей, що  передаються українцями від покоління до покоління через вбрання, вишивку та інші аспекти народної творчості.

 

Версія для друку Опубліковано: 15 Травня 2024