Українська піч – Берегиня традицій

Українська піч – Берегиня традицій Тепло своєї оселі, радість та затишок, коли разОм, традиційні страви – прості речі, які сьогодні є головними для кожної української Родини. Вони є місцем сили, місцем зцілення. Напередодні Великодня у відділенні філософії та суспільствознавства відбувся освітньо-культурологічний захід «Українська піч – Берегиня традицій», в межах заходів національно-патріотичного виховання тематичного блоку «Україна – країна можливостей» реалізації проєкту «Незламність – генетичний код українців».

У ошатній Світлиці ліцею № 13 Святошинського району міста Києва відбулось майже містичне дійство. Адже з’явилась Берегиня оселі, Берегиня Роду, Берегиня традицій – Українська піч. Місце першопочатку, саме та сутність, яка стоїть на сторожі та збереженні тяглості національних традицій, адже генетична пам’ять українців завжди повертатиме нас до пракоріння.

Впродовж заходу цікаво було почути про історію становлення, про значення української печі. Адже Піч займала почесне місце в оселі, вона «брала участь» у всіх етапах життя людини, від народження-хрестин, до відспівування-поховання. Окремо учням було цікаво дізнатись про старовинну випічку, українські ремесла, збереження символів та традицій роду.

Допоки горить вогонь в печі – доти рід продовжуватиметься. Допоки горить вогонь нашої незламності – до тих пір вікові традиції Неньки-України не здолати. Разом – до Перемоги!

 

Версія для друку Опубліковано: 03 Травня 2024