Продовжуємо розповідати про нашу літню школу з хімії

Продовжуємо розповідати про нашу літню школу з хімії Вівторок розпочався з презентації кафедри технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології ХТФ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

У рамках цієї презентації асистентка кафедри Христина Гуцул провела лекцію на тему «Неорганічні наноматеріали та сучасні водні технології», де учасники дізналися про основні неорганічні матеріали та їхнє застосування у сучасних водних технологіях.

Після лекції учасники перейшли до лабораторної роботи «Наноструктурні фотокаталізатори для зелених водних технологій», яку провели Христина Гуцул та Марта Літинська, старша викладачка кафедри, кандидат технічних наук. Лабораторна робота складалася з двох частин:

  1. Модельний процес фотокаталізу:Учасники ознайомилися з процесом фотокаталізу на лабораторній установці індивідуальної конструкції, що дозволило їм вивчити екологічний метод розкладання органічних забруднювачів на простіші сполуки.
  2. Використання наноматеріалів у водоочищенні:Учасники використовували фотокаталізатор на основі наноструктурного титану (IV) оксиду та нанокомпозиту на основі модифікованого активованого вугілля для видалення барвника конго червоного. Вони змогли переконатися, що ефективність фотокаталізу залежить від наявності опромінення, тоді як сорбційне очищення однаково ефективно відбувається як на світлі, так і в темряві.

Окрім лабораторних занять, учасники відвідали Науково-технічну бібліотеку ім. Г.І. Денисенка, де завідувачка сектору рідкісних та цінних документів Ірина Литвиненко провела лекцію на тему «Нобелівські лауреати, народжені в Україні». Молодим дослідникам була представлена презентація про Нобелівських лауреатів, які мають українське коріння, та унікальні видання бібліотеки, зокрема найстаріші книги, праці видатних хіміків, архівні матеріали М. І. Коновалова та рукописні навчальні матеріали студентів минулих поколінь.

Учасники відвідали залу Історії КПІ із завідувачкою відділу рідкісних та цінних документів Людмилою Гунько, де ознайомилися з колекціями праць викладачів Київської політехніки та зробили фото на згадку в кабінеті професора. Крім того, Бєлікова Надія продемонструвала процес реставрації рідкісних видань, розповівши, як можна "полікувати книгу".

Ця літня школа дала можливість учасникам не тільки поглибити свої знання у галузі хімії та технологій, а й ознайомитися з історією наукових досягнень України, розвинути свої практичні навички та надихнутися на нові наукові звершення.

Версія для друку Опубліковано: 27 Червня 2024