Мазепіана

Мазепіана 11 жовтня вихованці відділення історії та юні вундерМАНи завітали до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» на авторську лекцію-екскурсію науковиці Інституту історії України НАН України, докторки історичних наук, професорки Ольги Ковалевської по виставці «Мазепіана у музейних зібраннях та приватних колекціях України».

Експозиція об’єднала унікальні артефакти, багато з яких вперше були представлені широкому загалу. Серед них ‒ портрети Івана Мазепи, наукові та популярні видання, оригінальні машинописи відомих поетичних творів, присвячених Мазепі, марки та конверти Підпільної та Пластової пошти України, програми святочних академій, театральних вистав, художні альбоми та різного типу нагороди й відзнаки імені великого гетьмана, які усі разом демонструють різні етапи історичного розвитку мазепинського руху.

«Від часів російської імперії та до сьогодні образ Мазепи трактувався по-різному. Для імперських режимів він був «зрадником» і «кривоприсяжником», а для українців — символом прагнення до самостійності та незалежності. Ця постать залишається ключовою для розуміння нашої національної ідентичності, особливо в умовах сучасних викликів» - акцентувала кураторка виставки.

Особливий інтерес викликають експонати, які стали емблемами патріотичних рухів у XX столітті, а також мазепинські символи, що використовуються сучасними українськими військовими підрозділами. Тут можна простежити, як ідеї мазепинства не тільки вплинули на історичний розвиток України, але й продовжують надихати сьогоднішніх захисників України у боротьбі за свободу.

Дякуємо Ользі Олегівні за надзвичайно цікаву лекцію-екскурсію!

До нових зустрічей!

Версія для друку Опубліковано: 15 Жовтня 2024