Маркери ідентичності: міжнародний захист

Маркери ідентичності: міжнародний захист Вихованці відділення філософії та суспільствознавства разом з керівницею секції «Педагогіка» Ларисою Карчиною взяли участь у відзначенні Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, що був прийнятий Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО. Захід, що проходив на базі кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти УДУ імені Михайла Драгоманова, був присвячений 70-річчю членства України в ЮНЕСКО.

Основні маркери, які були на заході, – промоція Конвенції 1970 року, значущість культурних цінностей України. Особливий акцент було зроблено на  багатовікових російських імперських стратегіях привласнення національних культур, системному вивезенню українських історичних цінностей в росію, незаконному способі переміщення культурних цінностей росією не лише в умовах повномасштабного вторгнення, але протягом багатьох століть. Ознайомлення широкого загалу з механізмом повернення викрадених культурних цінностей в Україну.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулись представники Секретаріату Національної комісії у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. З доповідями виступили:  Юрій САВЧУК,  генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, експерт від України у Міжурядовому комітеті зі сприяння поверненню культурних цінностей до країн походження або їх реституції у разі незаконного привласнення;  Євген СИНИЦЯ, голова Всеукраїнської ГО «Спілка археологів України»; Анна ЯНЕНКО, членкиня Правління Всеукраїнської ГО «Спілка археологів України»; Мар’яна ТОМИН, директор Департаменту культурної спадщини.

Модератори заходу: Ліна ДОРОШЕНКО, завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях Департаменту культурної спадщини України Міністерства культури та інформаційної політики України; Олена ШТЕПА, заступник начальника Секретаріату Національної комісії у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України.

Щиро дякуємо організаторам за запрошення та можливість участі у надзвичайно важливому заході. Це є чудовою можливістю для наших вихованців  збагатити свої знання про охорону культурної спадщини, її значення у сучасному світі та роль ЮНЕСКО у цьому процесі.

Версія для друку Опубліковано: 22 Квітня 2024